Shimeji, clamshell mushroom, beukenzwam. Shimeji is een paddenstoelensoort met een witte steel en een witte of lichtbruine hoed, die op beuken wordt gekweekt. Daar ontleent hij ook zijn Nederlandse naam, beukenzwam, aan. De paddenstoelen groeien op een kluitje op een stam en worden vrij jong geoogst. De lichte tot witte varianten ontstaan door ze af te schermen van het licht, die heten in het Chinees ‘witte jade paddenstoel’.
De witte beukenzwam staat ook wel bekend als de Shimeji paddenstoel. De smaak doet denken aan champignons, maar dan met iets meer smaak. De textuur van de beukenzwam is stevig en de smaak is nootachtig. De witte beukenzwam is lichter van smaak dan de bruine. Het is niet aan te raden de beukenzwam rauw te nuttigen, omdat hij rauw erg bitter smaakt.
Hoe te gebruiken?
Schoonmaken, lossnijden en dan in zijn geheel of in stukken stoven, roerbakken of anders bereiden. Lekker in groenteschotels of in paddenstoelensoepen. Gewoon bakken in boter kan natuurlijk ook. Slinkt een beetje tijdens het bakken.