Productie
Boter bestaat voor ruim 80 procent uit het vet van melk. Melk van de koe bevat ruim vier procent vet, dus voor iedere kilo boter is ongeveer 20 liter melk nodig.
Ontromen
De boterbereiding start met het ontromen van de melk, eigenlijk het verwijderen van het vet. Dit gebeurt in een centrifuge of separator (een machine waarin de melk snel wordt rondgedraaid).
De vetbolletjes in de melk, die lichter zijn dan het vocht, worden naar binnen gedrukt en langs een buis in het midden van de centrifuge afgevoerd. Op deze manier wordt room met een vetgehalte van 35 tot 40 procent verkregen. Deze room wordt vervolgens gepasteuriseerd.
Karnen
Om de boter te bereiden, moet het vet van het vocht worden gescheiden. Dit doet men door de room te karnen. Karnen lijkt een beetje op het kloppen van slagroom. Er wordt lucht in de room geslagen, waardoor een schuimende massa (net zoals bij slagroom) ontstaat. Door verder te karnen wordt de schil van de vetbolletjes gebroken en kan het vet eruit lopen. Dit vet klontert samen tot uiteindelijk boterkorrels ontstaan. Deze drijven in het vocht, de magere melk die overblijft, en de melk wordt vervolgens afgetapt.
Hier vindt u een overzicht van verschillende linken naar boter, boter soorten, botersmaken.
Botervet:
Boter is een gefermenteerd zuivelproduct dat je thuis in je eigen keuken kunt maken en je hebt er niet eens apparatuur voor nodig. Als je tenminste net zo’n sterke biceps hebt als Meneer Wateetons…