Gentse mokken zijn ronde koekjes gemaakt van bloem en stroop en met een sterke anijssmaak. De etymologie van het woord is niet helemaal duidelijk. Het is mogelijk dat mokken slaat op het Gents voor een jong meisje. De bewering dat het woord zou teruggaan op het Franse “motte” is vrij onwaarschijnlijk, daar de Fransen zelf de term vertaalden als “moques de Gand” en niet als “mottes de Gand”. In oude reclameteksten is dit duidelijk te zien. Er zijn veel verschillende variaties op dit koekje. Zo bestaan er varianten met stroop en gemalen witte kandijsuiker, met bakammonium of met bakpoeder. Ook de bereidingswijze is niet overal hetzelfde. Sommige mensen maken bolletjes en drukken die plat, anderen houden het op plakjes van een rol. Het enige ingrediënt waar volledige consensus over is, is anijs.
Anijs komt in heel wat Gentse lekkernijen voor. Het gebruik ervan zou een simpele, historische verklaring hebben. Doordat Gent aan het water ligt, werd de stad vroeger veel geplaagd door vervelende muggen. Het uitgesproken aroma van anijs en kaneel werd gebruikt om de muggen te verdrijven. Toeristen die een lekker souvenir mee naar huis willen nemen, moeten langs het delicatessenhuisje ‘Petit Délice’ passeren in de Meersenierstraat, vlakbij het Zuivelbrugje, waar je échte Gentse mokken kan kopen. Dit winkeltje is bij de Gentenaars beter bekend als het Huis Van den Abeele.