menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Home » Artikelen » Productinformatie » Delicatessen algemeen » LIMBURGSE STROOP

LIMBURGSE STROOP

Geplaatst op: 9 januari 2017

Appelstroop, Perenstroop en Appelperenstroop

Appelstroop, Perenstroop en Appelperenstroop

De Romeinen introduceerden rond het begin van de jaartelling de wijnbouw en fruitteelt in hun noordelijke provincies. Met name in Zuid-Limburg, het aangrenzende Belgische gebied en het Duitse Rijndal ontstonden veel extensieve hoogstamboomgaarden. Het veranderde in een hoog tempo.  In de middeleeuwen, met de opkomst van tal van kloosters, ontstond in Zuid-Limburg de fruitteelt die uiteindelijk leidde tot een bloeiende bedrijfstak.

In kloostertuinen en rond boerenhoeven en dorpen stonden diverse fruitbomen op de kalkrijke lössbodems. Iedere boer had daardoor fruit voor eigen gebruik. Waarvan een deel werd geconserveerd door stroop te stoken. Zo werden Zuid-Limburg en de aangrenzende gebieden de bakermat van verschillende stropen, waaronder de bekende Limburgse stroop.

Traditioneel stoken.

Stroop maken.

Stroop maken.

Vroeger had ieder dorp zijn eigen stroopstokers, die het beroep meestal in deeltijd uitoefenden en de diverse benodigde vaardigheden beheersten. Het afstemmen van fruitrassen- en soorten met variërend aroma en suiker-, zuur-, en pectinegehalte, het bepalen van de kooktijden en van de temperaturen: het bereiden van ambachtelijke stroop vergt veel kennis en inzicht.

De basis van traditionele Limburgse stroop is het gebruik van appels en peren, bij voorkeur hoogstamrassen, die op het moment van stoken beschikbaar zijn, het gebruik van koperen ketels die op een direct vuur verwarmd worden, het gebruik van grof gezeefd sap en een ononderbroken productieproces zonder toevoegingen. De nodige eisen, waardoor de traditionele stroop in de loop der geschiedenis in het nauw kwam.   Suikerbiet versus hoogstamfruit.

 

Napoleon

Suikerbieten oogst

Suikerbieten oogst

Toen Napoleon de teelt van suikerbieten invoerde, veranderde de stroopproductie. Beetwortelsap was goedkoop en werd dan ook al snel gebruikt voor het stoken van stroop. Rond 1900 vond bovendien de omslag plaats van kleinschalige naar de fabrieksmatige productie, die na de Tweede Wereldoorlog gemeengoed werd. In de fabrieksproductie werd veel suikerbiet verwerkt, tot driemaal de hoeveelheid fruit – terwijl de traditionele stroop wordt gemaakt van ongeveer 60% peren en 40% appels. Daarnaast breidden steden en dorpen uit en kwamen moderne landbouwmethoden op, waardoor veel hoogstamboomgaarden werden gerooid. Waren er rond 1960 nog tientallen hoogstamappel- en perenrassen in de handel, in de moderne fruitteelt zijn het nog maar enkelen. Terug naar het ambacht.

Appels uit de boomgaard

Appels uit de boomgaard

 

Uitstervend ambacht!

Eind jaren ‘70 staakte de laatste Limburgse loonstoker Pierre Deckers in Banholt zijn werk – maar in dezelfde periode, wetende dat het ambacht aan het uitsterven was, nam een aantal enthousiastelingen het ambacht en de traditie weer op. Deze vakmensen, die het stroopstoken nieuw leven hebben ingeblazen, zijn nu de enige traditionele stroopstokers en – leveranciers in Nederland en werken intensief samen. Daarbij zijn er door de herlevende aandacht voor cultuurhistorie en landschapsschoon de laatste decennia veel hoogstamboomgaarden aangelegd, waarmee de oude rassen die nodig zijn voor de traditionele strooprecepten weer aan terrein winnen.

Het Presidium Traditionele / Ambachtelijke Limburgse Stroop zet zich in om het stroopstoken, de smaak van de ambachtelijke stroop en de bijbehorende kleinschalige hoogstamrassen in ere te houden. Authenticiteit, kleinschaligheid, economische en sociaal-culturele versterking worden daardoor gestimuleerd – en de culinaire traditie van stroop wordt voortgezet, nu niet alleen als broodbeleg, maar ook als aanvulling bij kaas of vleesgerechten. Zo behoudt traditionele stroop zijn terechte plek op de Nederlandse tafel.   Foto’s: Canisiusstroop

 

Appelstroop is een onmisbaar ingrediënt in Limburgs zuurvlees. Die appelstroop kun je zelf maken. De smaak is geweldig. Kost wel even wat tijd, maar het is heel simpel en kan eigenlijk niet mislukken.

Heeft u opmerkingen, aanvullingen of verbeteringen? Klik hier!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact