Dit delicate gerecht heeft zijn naam te danken aan de beroemde componist en smulpaap Rossini (1792-1868). Rossini’s meeslepende melodieën en zijn feilloze gevoel voor zowel het toneel als de orkestratie zijn belangrijk geweest voor de geschiedenis van de opera. De Franse chef-kok Auguste Escoffier heeft dit gerecht speciaal gemaakt voor Rossini. Deze tournedos (ossenhaas) wordt bereid met wit brood, paté de foie gras, vleesgelei en truffels.
Een andere mogelijke oorsprong van dit gerecht zou een culinaire compositie van Rossini kunnen zijn. Deze zou dan uitgevoerd zijn door Modeste Magny.
Welk verhaal klopt laten we maar in het midden. Het belangrijkste is het feit dat dit een ontzettend lekker gerecht is!
Tournedos Rossini
Als liefhebber van lekker eten liet hij zijn sporen na in de geschiedenis van de gastronomie. ‘Zeg nou zelf, vormen eten en vrijen, zingen en spijsverteren nou niet de vier bedrijven van de komische opera die men leven noemt, een leven dat verschraalt als het schuim dat langs een fles champagne loopt’, schreef hij. Naast de Tournedos Rossini kennen wij ook nog het roerei en de omelet Rossini, de poularde Rossini en de Rossini salade. De zwaan van Pesaro’ werd in 1792 geboren als zoon van een stedelijk trompetter en een operazangeres. In zijn jeugd weigerde hij iets anders te leren dan wat hij nodig had voor het schrijven van opera’s. In 1810 debuteerde hij met de opera Buffa. Door zijn operaserie ‘Tancredi’ (1813) werd hij op slag beroemd.
Sedert 1823 te Parijs gevestigd, publiceerde Rossini gemiddeld twee, drie opera’s per jaar waaronder meesterwerken als ‘Il Barbiere di Siviglia’ en ‘Guillaume Tell’ (1829). Na de voltooiing van dit laatste werk heeft hij relatief weinig nieuwe werken geschreven. Alleen zijn ‘Sabat Mater’ zag in 1832 het licht. In 1845 overleed zijn vrouw en twee jaar later trad hij opnieuw in het huwelijk met de Française Olympe Pélissier, met wie hij zich in 1855 opnieuw in Parijs vestigde. Daar verbleef hij tot zijn dood op 13 november 1868.