Melba toast is een droge, knapperige en dun gesneden toast, vaak geserveerd met soep en salade of gegarneerd met gesmolten kaas of paté. Het is vernoemd naar Dame Nellie Melba , de artiestennaam van de Australische opera zangeres Helen Porter Mitchell. Men denkt dat de naam dateert uit 1897. In die tijd was de zangeres erg ziek. De chef en fan Auguste Escoffier had een toast voor haar gecreëerd en dit werd het hoofdbestandsdeel van haar dieet. Escoffier maakte ook het dessert Peach Melba voor haar.
Melba-toast wordt gemaakt door aan beide kanten licht geroosterde sneetjes brood te grillen. De toast wordt vervolgens in twee plakjes gesneden. Deze plakjes worden vervolgens weer op de grill gelegd met de geroosterde zijden naar de warmtebron, wat resulteert in toast die de helft van de normale dikte heeft. Deze laatste stap heeft de Franse naam geïnspireerd. Er is maar één kant van de toast die gegrilld is, oftewel een korstje heeft. Vertaald naar het Frans heet dit ‘croûtes en dentelle’, korst op één kant.