De nasibal is een gefrituurde snack die bestaat uit nasi goreng met een paneerlaag eromheen. De schijf is vooral in Nederland en België een bekende snack. Het product, dat tegenwoordig hoofdzakelijk in schijfvorm wordt gemaakt, is ontstaan door de Indische invloed op de Nederlandse keuken sinds begin de jaren 30 van de vorige eeuw. De oorsprong is waarschijnlijk restverwerking door een toko in de jaren 50. In die tijd werd er ook nog gesproken over nasi goreng-ballen. Het is een typisch Nederlandse uitvinding.
De nasi werd in een bolvorm gepaneerd en gingen als bal in de frituur. In de jaren 60 werd de bal langzaam vervangen door nasischijven. Deze konden makkelijker fabrieksmatig geproduceerd worden. Welten Snacks was een van de grotere producten in die tijd en had volgens de kenners ook de betere nasischijven. De nasischijf is regelmatig genoemd in diverse Nederlandse liedjes. Sommige mensen houden van sambal bij deze snack.
Ingrediënten nasibal Welten snacks
gekookte rijst, water, paneermeel (gluten, tarwe), palmolie, kippenvlees (kip, water, zout), gehydrolyseerd soja-eiwit, groenten (ui, prei, paprika, kool), doorhaalmiddel (tarwemeel, gemodificeerd maïszetmeel, inuline, zout, rijsmiddelen: E450, E500, stabilisator: guargom), sambal (rode peper, zout), nasikruiden (kruiden en specerijen, smaakversterker: E621, ui, paprika), rundergelatine Array
Voedingswaarde per 100 gram
energie = 745 kJ / 178 kcal
vet totaal = 4,6 gram
vet verzadigd = 2,1 gram
koolhydraten totaal = 29 gram