De Zweden noemen hun keuken husmanskost (huismanskost), omdat hun maaltijden eenvoudig maar smakelijk worden bereid. Die traditionele ‘kost’ kent een revival en komt in nieuwe, lichtere versies op het bord. Een groeiend gezondheidsbewustzijn vermindert het vetgehalte van deze doorgaans stevige schotels en vergroot het aandeel aan groenten en fruit. Pytt i panna is een bekende […]
ZWEEDS ROOKVLEES
Herkomst: Zweden. Hoofdbestanddelen: mager rundvlees. Toevoegingen: spuitpekel. Vorm: pasteivorm. Bereiding: injecteren – tumblen – afvullen – koken – roken. Snit: vierkant model mager rundvlees. Bijzonderheden: Zweden is een van de weinige landen waar rookvlees na zouting gegaard wordt.
ZWEEDSE METWORST
Herkomst: Zweden. Hoofdbestanddelen: mager rundvlees, mager varkensvlees, nekspek. Toevoegingen: witte peper, koriander, kaneel, rum, nootmuskaat, -kardemon, gember, pekelzout. Natuurdarm: kromme runderdarm. Bereiding: verkleinen – mengen – afvullen – gaar roken. Structuur: fijn (3 mm). Bijzonderheden: door het gaarrokings-proces ontstaat een soort halfdroge worst. Ook de houdbaarheid wordt hierdoor verlengd.
ZWEIGELT
Oostenrijkse kruising van professor Dr. Fritz Zweigelt geeft met meer dan 4000 ha de toon aan in Oostenrijk en komt er in bijna alle wijnstreken voor. Aan het eind van de vorige eeuw, toen rode wijn verscheidenheid aanplant begon te stijgen, de Blauer Zweigelt vertegenwoordigde het grootste deel van rode wijnen in de wijngaarden.Steeds meer beperken […]
ZWEIGELT
Oostenrijkse kruising van > saint-laurent met > blaufränkisch (of limberger). Een rode-wijndruif met een kwalitatief bevredigende opbrengst. Ze levert een fruitige Beaujolaisachtige wijn met distinctie.
ZWETSCHGENWASSER
Droog en kleurloos distillaat van kwetsen, de kleine blauwe pruimen uit het Zwarte Woud.
ZWICKELBIER
Een ongefilterd bier zonder de markante eigenschappen van > kelderbier.
ZWICKER
Wijn die samengesteld uit verschillende druivenrassen in de Elzas.
ZWIKKEL
Soort monsterkraantje op een biertank.
ZWITSERLAND
Zwitserland bestaat uit vier taalgebieden: Duits waarbij ook het Rhetro- rom aans hoort, Frans en Italiaans. Tussen de drie voornaamste talen loopt ook een culinaire grens. Uit Duits-Zwitserland, de grootste regio met steden als Bern, Zurich, Basel en Luzern, komt een aantal zeer bekende gerechten zoals Geschnetzeltes, dunne reepjes zacht gebakken kalfsvlees in een room- […]
ZWITSERTJE
Vierkant amandelkoekje van korstdeeg en glazuur.
ZWOERD
Zwoerd is in feite de schoongemaakte en van vet ontdane huid van het varken. Het is rijk aan collageeneiwitten die, onder invloed van het garingsproces, aroma en stevigheid geven aan de verschillende bloed- en leverworstsoorten.
