Vanouds een term die aangeeft dat een wijn ‘dik’ is en (te) veel alcohol bevat. ‘Zwaar’ kan echter ook betekenen dat de wijn door een tekort aan zuren onevenwichtig is.
ZWAAR BIER
Zwaar bier wordt over het algemeen bier genoemd met een hoog alcoholgehalte en veel body. Theoretisch gezien zijn dit bieren met een stamwortgehalte van 11°Plato of hoger; Categorie I en S.
ZWAAR VERGULD BESTEK
Meestal gemaakt van zilver of alpaca dat geheel voorzien is van een laag 24 karaats goud.
ZWAARDSCHEDE, KLEINE (Ensis ensis).
De Zwaardschede staat rechtop in de grond en krijgt zijn voeding binnen door de bovenkant waar de kop en de opening zit. De zwaardschede is een onzijdige schelp. Net als veel andere schelpen zorgt het zwaardmes alleen voor de voortplanting van de schelpen er is dus geen man of vrouw van toepassing op de bevruchting, […]
ZWAARDVIS (Xiphias gladius).
Maximale lengte 4,5 m (komt overeen met 540 kg), meestal tot 2 m. Vrouwtjes groter dan mannetjes; als het gewicht boven de 140 kg komt, betreft het meestal vrouwtjes. Rug en flanken zwartbruin, naar onderen geleidelijk overgaand in lichtbruin. Eerste rugvin zwartbruin, overige vinnen bruin. Zeer opvallend is de snuit met het ‘zwaard’. Komt voor […]
ZWARTBEKHONDSHAAI
Zie haai, zwartbekhonds-.
ZWARTE BONEN (dau-si).
Gedroogde en gefermenteerde zoute zwarte sojabonen.
ZWARTE KOMIJN
Zwarte Komijn, in het Latijn: Nigella sativa, ook bekend als nootmuskaatbloem. De plant heeft overgins niets te maken met de gewone komijn. Zwarte komijn wordt al sinds de oudheid gegeten en verbouwd. Het wordt ook al genoemd in de stukken van het Oude Egypte en de Joodse Bijbel. Abou Hourayra heeft overgeleverd dat Mohammed gezegd […]
ZWARTE THEE
Zwarte thee ontstaat uit een bewerkingsgang met als belangrijkste fasen verflensen, rollen, fermenteren en vuren (drogen). De blaadjes worden daardoor zwart en krijgen hun herkenbare theegeur.
ZWARTKOPZEEBRASEM
Zie brasem, zwartkopzee
ZWARTPOOTKIP
Het poulet noir of de zwartpootkip is een kip met opmerkelijke zwarte poten, zoals de naam al doet vermoeden. Doordat deze kippen een vrije uitloop hebben en de voeding voor 75% bestaat uit granen, heeft het vlees de natuurlijke smaak zoals de kip vroeger had. Het vlees heeft een mooie structuur en het fijne vetlaagje […]
ZWAVEL (sulfer)
Conserveringsmiddel dat in de wijnhandel wordt gebruikt voor het stoppen van de gisting, het bacterievrij maken van de wijnvaten en het ontsmetten van wijnflessen vóór het bottelen.
