
Suiker zit in veel producten. Het kan er van nature in zitten, zoals in fruit, of het wordt aan producten toegevoegd. Dat kan in de vorm van kristalsuiker, maar ook bijvoorbeeld als stroop, honing of geconcentreerd (vruchten)sap. Op het etiket kun je zien welke en hoeveel suikers er in een product zitten. Suikers zitten dus niet zomaar ‘verstopt’ in voedingsmiddelen, zoals weleens wordt gedacht. Waar vind je die suikers dan op het etiket? En wat betekent de claim ‘zonder toegevoegde suikers’ eigenlijk? Je leest het op deze pagina.
Ingrediëntenlijst
In de ingrediëntenlijst zie je welke suikers zijn toegevoegd. Voorbeelden hiervan zijn suiker (sacharose), glucosestroop, geconcentreerd appelsap of honing. Als fabrikant mag je alleen ‘suiker’ op het etiket vermelden als je ook daadwerkelijk sacharose hebt toegevoegd. Suikers met een andere scheikundige samenstelling dan sacharose, zoals glucosestroop en lactose moeten met een hun specifieke benaming genoemd worden. In de Warenwet is vastgelegd wat fabrikanten op het etiket moeten zetten. Zo moeten ze altijd alle ingrediënten vermelden en er moet een voedingswaarde op het etiket staan.
Waarom staan suikers soms meerdere keren in de ingrediëntenlijst?

In de wet staat dat bij samengestelde ingrediënten (een ingrediënt dat uit meerdere ingrediënten bestaat) de ‘losse’ componenten van dat ingrediënt er tussen haakjes achter moeten staan. Bekijk het voorbeeld van chocoladebiscuits.
Voorbeeld chocoladebiscuits ![]() Chocoladebiscuits bestaan uit biscuit en chocolade. De ingrediëntenlijst van deze koekjes zou er zo uit kunnen zien: Ingrediënten: tarwemeel, 23% pure chocolade [suiker, cacaomassa, cacaoboter, emulgator], palmolie, suiker, volkoren tarwemeel, glucosestroop, rijsmiddel (E500, E503), weipoeder, zout. De term suiker komt in dit voorbeeld twee keer voor, één keer als ingrediënt van de pure chocolade (het samengestelde ingrediënt) en één keer als ingrediënt van de biscuit. Glucosestroop is ook een vorm van suiker, maar heeft een andere scheikundige samenstelling dan suiker (sacharose) en moet daarom apart vermeld worden. |
Suikers bij de voedingswaardetabel
Voedingskundig gezien zijn alle suikers hetzelfde. Dat wil zeggen dat ons lichaam geen verschil maakt tussen van nature aanwezige suikers en toegevoegde suikers. Daarom is de fabrikant verplicht alle suikers bij elkaar op te tellen en te vermelden in een voedingswaardetabel onder het kopje ‘waarvan suikers’. Zo weet je precies hoeveel suikers er in een product zitten.
Wat betekent de claim ‘zonder toegevoegde suikers’ ?
Soms zie je op een etiket of verpakking de claim ‘zonder toegevoegde suikers’ staan. Dit mag een fabrikant er alleen onder bepaalde voorwaarden opzetten. Deze claim mag bijvoorbeeld niet gebruikt worden als er geconcentreerd vruchtensap, honing of stroop in het product zit. Dat soort ingrediënten worden gebruikt om het product te zoeten en dan is het verboden de claim te gebruiken.
Intensieve (of kunstmatige ) zoetstoffen zijn geen voedingsstoffen, maar hulpstoffen en reageren in het lichaam anders dan suikers. Daarom is de claim ‘zonder toegevoegde suikers’ wel toegestaan bij producten waaraan zoetstoffen zijn toegevoegd. Bij producten die van nature suikers bevatten mag de claim ‘zonder toegevoegde suiker’ ook gebruikt worden. Wel moet de fabrikant dan vermelden dan het product ‘van nature aanwezige suikers’ bevat.