Als een topbedrijf als de Duitse ambachtelijke messenfabrikant Robert Herder en Fromagerie Guillaume uit Berkel-Enschot elkaar ontmoeten is het een kwestie van veel tijd, eindeloos overleg, tientallen proefsessies maar dan is het ook, een uniek serie kaasmessen voor de zwarte brigade en enthousiasten. Ze hebben prachtige namen gekregen. De hele reeks heet Fromaĝo, wat kaas betekent in het Esperanto.. Ook afzonderlijke namen van de vier messen zijn afkomstig uit het Esperanto: Kapro (de geit) voor het geitenkaasmes; Pano (het brood) voor het broodmes voor het brood om kaas mee te proeven; Mola (de zachte) voor het zachte kaasmes; Ĉio (alles) voor het universele kaasmes.
De handgrepen worden gemaakt van pruimenhout. Het pruimenhout is uniek. Na een aantal jaar In de eigen drogerij van de het bedrijf heeft het geen werking meer, is het keihard geworden en heeft het een koele greep.
De handgrepen staan heel hoog boven het lemmet. Om te voorkomen dan je met je knokkels op de tafel duwt. De messen zijn zo intens gepolijst dat ze jarenlang vlijmscherp blijven. In een kaasmessenset een broodmes? Natuurlijk, geen kaasplank zonder vruchtenbrood tegenwoordig.. De karteltechniek zorgt dat je door noten en rozijnenbrood snijdt zonder vruchten of noten los te trekken. Zodat je prachtige gladde plakjes krijgt.
Het harde kaasmes heeft vlijmscherpe kartels. Het mes is iets lichter dan je zou verwachten voor echte oude kazen. Maar zo scherp dat je beslist niet hoeft te duwen en je zelfs van oude kaas plakjes krijgt
Het geitenkaas mes is absoluut uniek, door de vorm stoot het mes als het ware van hoog boven het kaasje naar beneden zodat je het volle zicht houdt op wat je afsnijdt. De gepolijste scherpte zorgt voor gladde plakjes wat echt een zegen is. Met de meeste andere messen is een geitenkaas meestal binnen enkele snedes een verkruimelde ramp.