Mengdrank waarbij vóór het shaken van de ingrediënten (basisdrank, likeur en siroop) in de shaker een stukje fruit wordt fijngemaakt met de muddler. De squirt gaat in een longdrinkglas en wordt aangevuld met sodawater. Whiskey Squirt: bourbon whiskey, orange curaçao, suikersiroop, stukje perzik, sodawater.
Glossarium bar
STINGER
Cognac, witte crème de menthe (shake)
STIR
Het in een mengglas roeren van dranken met ijsblokjes, voor het verkrijgen van een goed gemengde en gekoelde cocktail of longdrink.
STIRREN
De techniek om dranken over ijsblokjes heen te mengen heet in vaktermen , van het Engelse = roeren.
STIRRER
Roerstaafje; in diverse uitvoeringen verkrijgbaar.
STRAIGHT-UP
Term voor een drankje dat zonder ijsblokjes wordt geserveerd. Dit kan een pure drank zijn, maar evengoed een cocktail.
STRAIN
Het mengen met een menglepel.
STRAINER
Een essentieel barattribuut dat in het Nederlands het beste kan worden omschreven als ‘barzeef’. Het is een ronde, metalen plaat (doorgaans van zilver, maar ook wel van roestvrij staal) met talloze kleine, ronde openingen. De strainer kan zowel in combinatie met de Boston shaker als samen met het mengglas worden gebruikt. De eigenlijke functie van […]
STRAWBERRY SHORTCAKE
Aardbeienlikeur, Malibu, witte crème de cacao, room (shake)
STUPID CUPID
Wodka, mandarijnenlikeur, Parfait amour, citroensap, sinaasappelsap (shake)
SUIKERRANDJE
Een garnering van suiker op de rand van een cocktailglas. Een klassieker onder de cocktailgarneringen.
SUIKERSIROOP
Ook in de vorm van rietsuikersiroop (sirop de sucre de canne). In de cocktailbar zo mogelijk nog belangrijker dan grenadine. Vroeger moest de bartender werken met zelfgemaakte suikersiroop, ook wel ‘suikerwater’ of ‘barsiroop’ genoemd. Hij werd bereid door twee delen suiker te verhitten met één deel water en net zo lang te roeren totdat een […]