De Franse geperste koffie, latte macchiato, espresso en cappuccino. Het zijn allemaal geweldige manieren om cafeïne tot je te nemen in de ochtend. Veel van de meest populaire koffiesoorten komen uit Italië.
WACHOLDER, WACHOLDERGEIST
Duits distillaat van graan of neutrale alcohol, genoemd naar de Wacholder-bes (= jeneverbes). Het drankje smaakt iets ruwer dan > jenever.
WACHTBAK
Bak of kuip waarin het brouwsel soms een paar uur wordt opgeslagen voordat de hoofdgisting in de gistkelder plaatsvind.
WALSMOLEN
Een walsmolen is een schrootmolen, waarmee mout en andere ongemouten worden gemalen. De walsmolen bestaat uit 2 geribbelde walsen, die tegen elkaar inlopend ronddraaien. De mout wordt tussen deze walsen geplet / gekneusd.
WARD EIGHT
Amerikaanse (bourbon) whiskey, citroensap, sinaasappelsap, grenadine (shake)
WASH
De vloeistof die ontstaat bij de vergisting van > wort.
WASH-STILL
De distilleerketel waarin de eerste distillatie plaatsvindt.
WASSAIL BOWL
Oud-Engelse warme drank die op oudejaarsavond wordt gedronken. Volgens de traditie bestaat hij uit hete, gekruide > ale met gepofte aardappel. Het gezamenlijk drinken van deze bowl is een blijk van vriendschap.
WASSEN
Het (ongeoorloofd) uitborrelen van overmatig zuurstof in helderbier m.b.v. koolzuurgas.
WATER
Bier bestaat voor ca. 90% uit water. De smaak van bier wordt beinvloed door de oorsprong van het gebruikte water voor de bierbereiding. Het water dat voor bier wordt gebruikt, dient aan vele eisen te voldoen. Aangezien het water zuiver moet zijn, wordt het vaak in de brouwerij zelf nog gezuiverd, gekookt en gecontroleerd. Speciale […]
WATERHUIS
Het waterhuis verdeelde water naar diverse brouwerijen. Het water dat door een pijpleiding werd aangevoerd kwam in een grote vergaarbak. Van daaruit werd het door een scheprad naar een kleinere, hoger gelegen vergaarbak getransporteerd en vervolgens via buizen over de brouwerijklanten verdeeld. Het scheprad werd aangedreven door een rosmolen, waarin paarden liepen. De brouwerijen moesten […]
WATERSLOT
Een waterslot is een pijpje, gemaakt van glas of kunststof, in de vorm van een zwanenhals, waarin zich water bevindt. Het wordt bovenop het gistingsvat geplaatst om het koolzuurgas, dat bij de vergisting vrijkomt, te laten ontsnappen. Door water in het pijpje te doen, wordt verder contact met de buitenlucht vermeden. Hierdoor kunnen geen infecties […]