Het Duitse equivalent van > brandy, sinds 1250 onder strikte voorwaarden in Duitsland geproduceerd. De voorgeschreven rijping in eiken fusten duurt minimaal zes maanden; het alcoholgehalte moet minstens 36 procent zijn. De bekendste Weinbrand, Asbach Uralt uit Rüdesheim, valt op door zijn uitgesproken zachte, iets zoetige smaak.
WEISSBIER, WEISSE, WEIZENBIER (D)
Letterlijk ‘wit bier’. Een hooggegist blond bier, voor de helft bereid uit tarwemout. Droog, fruitig en kruidig van geur en smaak. Oor-spronkelijk een Berlijnse biersoort, al wordt ook in Beieren Weiss-bier gebrouwen. In Hefeweissbier zweven duidelijk zichtbare gistdeeltjes. Zie ook > witbier.
WHISKEY SOUR
Amerikaanse (bourbon) whiskey, citroensap.
WHISKEY, AMERIKAANSE-
De > bourbon-, > rye en > wheat whiskeys zijn de klassieke Amerikaanse whiskeysoorten, gedistilleerd uit maïs, rogge en tarwe. Er zijn echter vele varianten. American whiskey wordt, evenals de Ierse, geschreven met een ‘e’.
WHISKEY, IERSE-
Hoewel elk verhaal over whisky in Schotland begint, hebben de Ieren het drankje uitgevonden. Het wordt gespeld als ‘whiskey’ als het om Ierse of Amerikaanse whisky gaat.
WHISKY SOUR
Whisky met citroensap en ijs; vaak gebruikt als toost op het nieuwe jaar.
WHISKY, CANADESE-
Lijkt nog het meest op de Amerikaanse > ryewhiskey of op de Ierse > whiskey. Canadian whisky wordt, net als de Schotse, zonder ‘e’ geschreven.
WHISKY, SCHOTSE-
Meestal een menging van neutrale graanwhisky en > malt whisky.
WHISKYLIKEUR
Schotland produceert een aantal likeuren met > whisky als basis. Veruit de belangrijkste is > drambuie, waarvan de naam uit het Gaelic komt: an dram buidheach, ‘de drank die voldoening geeft’. Andere bekende whiskylikeuren zijn > glen mist en de Ierse Bailey’s Irish cream.
WHITE LADY
Gin, triple sec, citroensap (shake)
WHITE RUSSIAN
Wodka, Kahlúa, room (shake)
WHITE SPIDER
Witte crème de menthe, wodka (build)