Basilicum
Oosterse keuken
De Oosterse keuken is zéér gevarieerd en verdeeld naar geografische ligging en klimaat. Ook cultuur en religie bepalen mede de samenstelling van de voeding in Verre Oosten. Als basisingrediënten gebruikt de Oosterse keuken vis, schaal- en schelpdieren, gevogelte, vlees en wild, waarvan alle delen gebruikt en verwerkt worden. Verder vormen groenten een groot deel van de maaltijd, aangevuld en op smaak gebracht met een keur aan verse kruiden en al dan niet gemengde specerijen. Deze hebben niet alleen een smaakfunctie maar ook een conserverende werking. De benodigde eiwitten in de voeding zijn afkomstig uit het assortiment vis , schaal- en schelpdieren, gevogelte, vlees en wild en eieren; de koolhydraten voornamelijk uit graanproducten, waaronder vooral rijst.
BEI MAKROED
Citroenblad
BEI TONG
Basilicum ( Anijsachtige)
BEITEUY YAI
Pandanblad (breed)
BENI SJOGA
Ingelegde rode gemberwortel.
BERGAMOT
Het blaadje van de kaffir-limeboom. Bij ons bekend uit de Indonesische keuken onder de Maleise naam djeroek poeroet.
BERGCHAMPIGNONS
Kleine, crèmekleurige champignonsoort. Met gesloten hoed veel gebruikt in soepen.
BESAN
Tot fijn meel vermalen kikkererwten voor het bereiden van deeg, beslag, sauzen en brood.
BHINDI
Okra
BHOONA
Gebakken
BIESLOOK
Wordt zowel in gerechten gebruikt als ter garnering. Meestal later geoogst dan in Europa.
BIHOEN (fan-si)
Doorzichtige cellofaannoedels, gemaakt van mungbonen.