Zee-egel.
Oosterse keuken
De Oosterse keuken is zéér gevarieerd en verdeeld naar geografische ligging en klimaat. Ook cultuur en religie bepalen mede de samenstelling van de voeding in Verre Oosten. Als basisingrediënten gebruikt de Oosterse keuken vis, schaal- en schelpdieren, gevogelte, vlees en wild, waarvan alle delen gebruikt en verwerkt worden. Verder vormen groenten een groot deel van de maaltijd, aangevuld en op smaak gebracht met een keur aan verse kruiden en al dan niet gemengde specerijen. Deze hebben niet alleen een smaakfunctie maar ook een conserverende werking. De benodigde eiwitten in de voeding zijn afkomstig uit het assortiment vis , schaal- en schelpdieren, gevogelte, vlees en wild en eieren; de koolhydraten voornamelijk uit graanproducten, waaronder vooral rijst.
URAD DAL
Zwarte sojaboontjes.
URAMAKI
Sushi die zo is gerold, dat de rijst aan de buitenkant zit; ook wel inside out genoemd
URAP
Groenten met geraspte kokos.
VARKENSBUIKSPEK
Doorregen mager spek.
VARKENSHALS
In Thailand een gewilde vlees om te stoven of te roosteren.
VARKENSMAAG
Meestal verwerkt in stoom- of stoofgerechten met een Chinees karakter.
VE TSIN (mei-jin).
Veelgebruikte smaakversterker, ook wel MSG (monosodium glutaminaat) genoemd. Allergene stof.
VENKEL (zaad) (Foeniculum sp.).
Een hoge vaste plant uit het Middellandse-Zeegebied en ooit een belangrijke ingrediënt in de sec, een zware wijn uit de 16 de eeuw. Venkel (F. vulgare, syn. F. officinale) heeft een zoete anijsachtige smaak en wordt onder meer gebruikt in sauzen en vullingen. Het kruid maakt vette vis-soorten beter verteerbaar. Voorts wordt venkelblad gebruikt in […]
VIJFKRUIDENPOEDER (ng-heun- fang).
Mengsel van vijf gemalen specerijen: anijszaad, venkel, kruidnagel, kaneel en szechwanpeper. (ying-wo). Doorzichtige geleiachtige massa waarmee de salangaan (een Aziatische klipzwaluw) zijn nest afwerkt.
VINDALOO
Vlees gemarineerd in azijn en kruiden.
VIS
Na rijst het belangrijkste voedsel in Thailand. Men eet zowel zoet- als zoutwatervis.