Apparaat om, zonder een warmtemeter in het product te steken, de warmte ervan te meten door middel van een laser.
TUMBLER
De meest gebruikte en moderne machine voor het bereiden van producten met pekel. Onder vacuüm wordt het vlees met een intervalsysteem in beweging gezet. De tumbler is een grote trommel (roestvrij staal) die kan ronddraaien. In de trommel zitten schoepen die het vlees even tegenhouden en daarna laten vallen. Hierdoor ontstaat een soort -massage. Getumbleerde […]
VACUMEERMACHINE
Machine voor het vacuüm verpakken van producten. Ze heeft een ingebrande kunststof beschermlaag en is ingebouwd in een mantel van roestvrij staal. Bovendien is ze voorzien van een kamer met vacuümpomp, waarin producten luchtdicht kunnen worden verpakt. Hiervoor worden speciale plastic zakken gebruikt. Het vacuümzuigen en dichtlassen (sealen) van de zakken gebeurt in dezelfde kamer.
VELLEN CEDARWOOD
De vellen ceder worden gebruikt om gerechten in de oven of op de bbq te bereiden. Door verhitting komt de geur van het cederhout als extra smaak in het gerecht. Het is belangrijk alvorens je een gerecht in het vel rolt, het vel eerst minimaal 1 uur in water te weken. Je dient het gerecht […]
VLEESHAKEN
Deze sterke en roestvrije stalen haken worden gebruikt om vlees op te hangen. Ze zijn er in vele soorten waarbij de grootte en sterkte van de haak afhankelijk is van de vorm of het gewicht van het vlees.
VLEESHAKMACHINE
Deze machine verkleint grote stukken bevroren vlees tot verwerkbare stukken. De mechanische werking is gebaseerd op het guillotineprincipe. De capaciteit kan variëren van 10 tot 18 ton vlees per uur. Vooral voor drogeworstbereiding een veelgebruikte machine.
VLEESHAMER
Hulpmiddel om vlees al slaande malser te maken. Vleeshamers zijn gemaakt van aluminium of hout. Het ene vlak van de hamer is glad; het andere is overdekt met kleine puntjes.
VLEESHAMER
De functie is het aanwezige bindweefsel in vlees stuk te maken en tevens het vlees-eiwit te beschadigen. In de gekookte-vleeswarenproductie wordt dit procédé toegepast om een betere opname van marinades en pekels te verkrijgen.
WEEGSCHAAL
Weegschalen zijn er van heel eenvoudig en goedkoop tot uiterst nauwkeurig en zeer prijzig. De analoge weegschaal, met een grote, ronde ‘klok’, is minder nauwkeurig dan de elektronische met digitale gewichtsaanduiding. Sommige elektronische weegschalen hebben een ingebouwde rekenmachine die de hoeveelheid ingrediënten van een recept voor vier personen omrekent naar twaalf personen.
WILDSCHAAR
Gevogelteschaar/wildschaar De professionele wildschaar is een zeer stevig uitgevoerde schaar van roestvrij edelstaal waarmee u botten van gevogelte en wild door kunt knippen om te portioneren.
WOLF OF GEHAKTMACHINE
De gehaktmachine (kleine verwerkingscapaciteit) en de wolf (grote capaciteit) zijn verkleiningsmachines voor worstmakerijgrondstoffen. De zogenaamde worm draait het vlees naar de kop waar het eerst met een mes voorgesneden wordt en vervolgens door een gaatjesplaat naar buiten geperst word. De plaat is verwisselbaar waardoor verschillende gaatjesstructuren mogelijk zijn. De doorsnede van de gaatjes varieert van […]
WORSTGAREN
Sterk touw gemaakt van hennep. Het rijgt zich vast waardoor de darm zich sluit en het worstdeeg niet meer uit de darm kan lopen.
