Champignons à la crème, geserveerd in bakjes van bladerdeeg.
Groenten, rijst en meelspijzen
Groenten, rijst en meelspijzen hebben in de klassieke keuken één ding gemeen. Ze kunnen niet alleen als zelfstandig gerecht worden bereid, maar ook als bijgerecht. Voor de rest zijn de overeenkomsten gering. Rijst en pasta’s zijn een soort basisvoedsel, zoals in onze streken de aardappel; groenten daarentegen zijn een veel belangrijker onderdeel van ons voedsel omdat ze veel voedingszouten, vitaminen en andere stoffen bevatten die onmisbaar zijn voor ons lichaam. Ze moeten daarom zo vers en vlug als mogelijk worden verwerkt om te voorkomen dat deze waardevolle stoffen verloren gaan.
CHAMPIGNONS FARCIS (gevulde champignons).
Grote champignonhoedjes, gevuld met duxelles, bestrooid met geraspte Parmezaanse kaas, besprenkeld met boter en gegratineerd.
CHAMPIGNONS GRILLÉES (gegrilleerde champignons).
Champignons, gegrilleerd met zachte beurre maître d’hôtel.
CHAMPIGNONS GRILLÉES À LA BOURGUIGNONNE (geroosterde champignons à la bourguignonne).
Champignons, gegrilleerd met zachte beurre d’escargots.
CHAMPIGNONS SAUTÉS (gesauteerde champignons).
Champignons, in boter of olie gesauteerd, bestrooid met fijngehakte tuinkruiden.
CHICORÉE À LA CRÈME (andijvie met room).
Gekookte en gesneden andijvie, gestoofd in sauce béchamel en room.
CHICORÉE À LA FLAMANDE (andijvie à la flamande).
Gekookte andijviestruikjes, gestoofd in sauce béchamel met room.
CHICORÉE AU JUS (andijvie met jus).
Gekookte en gesneden andijvie, gestoofd in jus de veau lié.
CHICORÉE DE BRUXELLES À LA BOURGEOISE (witlof à la bourgeoise).
Zie: Chicorées de Bruxelles au beurre.
CHICORÉE DE BRUXELLES À LA CRÈME (witlof met room).
Struikjes of gesneden witlof, gaargestoofd in sauce à la crème en room.
CHICORÉE DE BRUXELLES À L’ARDENNAISE (witlof à l’ardennaise).
Witlofstruikjes, gestoofd met boter, buikspek en magere gehakte ham.
CHICORÉE DE BRUXELLES AU JUS (witlof met jus).
Witlofstruikjes, gestoofd met boter, water en weinig citroensap, genappeerd met ingekookte jus de veau.