Branden, schroeien, zengen.
Glossarium patisserie
De patisserie neemt in de wereld van de gastronomie een belangrijke plaats in. De basis ervan ligt in het oude Perzië en Voor-Indië en heeft zich vandaaruit verspreid naar landen rondom de Middellandse Zee, zoals Turkije, Griekenland , Marokko en Libanon, die beschikten over een grote rijkdom aan grondstoffen als honing, noten, zuivel en granen. Ook in die begintijd wist men de rustgevende en verzadigende werking van suikers en zoetstoffen op waarde te schatten. Suiker, de basisgrondstof van de patisserie, werd al vijf eeuwen voor onze jaartelling in Voor-Indië toegepast. Een veelgebruikt alternatief was de overvloedig beschikbare honing.
De al eeuwenoude populariteit van patisserie is mede te danken aan de heerlijke geuren die vrijkomen als suikers en eiwitten tijdens het bakproces een chemische verbinding aangaan: de zogenoemde Maillardreactie die we ook kennen als het aroma van – onder andere – versgebakken brood. Omstreeks de middeleeuwen ontstond het gebruik vetten, eieren en eiproducten toe te voegen, waardoor het gebak zachter, malser en luchtiger werd. Later brachten de schepen van de V.O.C uit het Verre Oosten kruiden en specerijen mee, die niet alleen toepassing vonden in de likeur- en jeneverstokerij maar ook in talloze koek- en gebaksoorten. Door kolonisatie, migratie en toegenomen mobiliteit heeft de patisserie inmiddels een internationaal karakter gekregen, met wereldwijd een zeer groot assortiment.
BRUSSELS BANKET
Gespoten amandelkoekje.
CACAOBOON
Vrucht van de cacaoplant. Enkele soorten zijn Griolo, Trinitario en Forastero.
CACAOBOTER
Vetstof van de cacaoboon.
CACAOFANTASIE
Imitatiechocolade (vaak met toevoeging van andere vetstoffen dan cacaoboter).
CACAOMASSA
Chocolade zonder toevoeging van suiker en melkpoeder.
CAFEÏNE
Amfetamine die het zenuwstelsel stimuleert.
CAISSE
Rond bakje van papier, porselein of deeg.
CAKE DE GESCHIEDENIS
Is cake typische Hollands en wat we over het algemeen op begrafenissen krijgen, of/en is het de meeste gemaakte koek/gebak thuis. Het woord “cake” in Engels. In veel landen is cake het een verzamel naam voor ‘gebak’ of ‘taart’. De basisrecept voor cake is: bloem (zelfrijzend), boter, eieren en suiker, in gelijke hoeveelheden, beetje zout . […]
CAKEBESLAG
Beslag van roomboter, suiker, bloem en eieren. Kijk op deze link voor de geschiedenis van cake.
CANAPÉ
Klein stukje versgebakken of -geroosterd brood, als basis voor een delicatesse.
CANNELER
Het bewerking met een canneleermes waardoor inkepingen ontstaan.