Dun deeg dat op een bakplaat of in een wafelijzer wordt gebakken en nog heet wordt opgerold.
Glossarium patisserie
De patisserie neemt in de wereld van de gastronomie een belangrijke plaats in. De basis ervan ligt in het oude Perzië en Voor-Indië en heeft zich vandaaruit verspreid naar landen rondom de Middellandse Zee, zoals Turkije, Griekenland , Marokko en Libanon, die beschikten over een grote rijkdom aan grondstoffen als honing, noten, zuivel en granen. Ook in die begintijd wist men de rustgevende en verzadigende werking van suikers en zoetstoffen op waarde te schatten. Suiker, de basisgrondstof van de patisserie, werd al vijf eeuwen voor onze jaartelling in Voor-Indië toegepast. Een veelgebruikt alternatief was de overvloedig beschikbare honing.
De al eeuwenoude populariteit van patisserie is mede te danken aan de heerlijke geuren die vrijkomen als suikers en eiwitten tijdens het bakproces een chemische verbinding aangaan: de zogenoemde Maillardreactie die we ook kennen als het aroma van – onder andere – versgebakken brood. Omstreeks de middeleeuwen ontstond het gebruik vetten, eieren en eiproducten toe te voegen, waardoor het gebak zachter, malser en luchtiger werd. Later brachten de schepen van de V.O.C uit het Verre Oosten kruiden en specerijen mee, die niet alleen toepassing vonden in de likeur- en jeneverstokerij maar ook in talloze koek- en gebaksoorten. Door kolonisatie, migratie en toegenomen mobiliteit heeft de patisserie inmiddels een internationaal karakter gekregen, met wereldwijd een zeer groot assortiment.
CARAMELISEREN/CARAMÉLISER
1. De binnenzijde van een vorm bedekken met gecarameliseerde suiker 2. Een saus op smaak brengen met gecarameliseerde suiker of vloeibare karamel.
CARAMELPUDDING
Saksische pudding, zonder suiker bereid.
CARRÉ
Vierkant uitgesneden.
CASHEWNOTEN
Cashewnoten bevatten veel andere nuttige voedingsstoffen en vitaminen, en zijn ook rijk aan mono-onverzadigde vetten die kunnen helpen bij de bescherming van het hart. Cahsewnoten geroosterd zijn een heerlijk gezonde snack. Geschiedenis De cashewnoot werd in de zestiende eeuw ontdekt door de Portugezen die hun intrek deden in Brazilië. Vanaf daar werd de noot naar […]
CASSEROLE
Pan in het algemeen.
CASTORMELIS
Fijn soort kristalsuiker.
CERNER
Het uithollen van vruchten, groenten e.d.
CHAPELURE
Paneermeel.
CHARLOTTE
Een dessert. Een ronde vorm (charlottevorm) wordt bekleed met lange vingers of sneetjes wittebrood zonder korst en vervolgens gevuld met bavaroise of vanillecrème.
CHARLOTTE (KASTANJE-)
Een charlotte met lange vingers, gevuld met kastanj ecrème en op smaak gebracht met whisky.
CHARLOTTE ROYALE
Een charlotte met biscuit roullé en bavaroise.