Donkerblauwe druivenvariëteit met een muskaatkarakter, vooral in Zuid-Italië aangeplant en tot geurige zoete wijnen verwerkt.
Glossarium wijnen
Dit glossarium geeft kort en bondig antwoord op vragen over wijn, van het planten van de druivenstok tot het genieten van het eindproduct. Dit uitgebreide gebied is zo breed mogelijk afgedekt. Het zoeken zal weinig problemen opleveren. Alfabetisch geordend volgen hieronder enige duizenden wijntermen en -namen die betrekking hebben op druivenrassen, de bereiding van wijn, de wijngebieden en de soorten wijn. Dat zijn soms gewone, soms ongewone en ook wel technische termen, waarvan de uitleg zo eenvoudig mogelijk is gehouden.
ALELLA
Kleine DO in Spanje ten noorden van Barcelona, met witte wijnen van de druivenv ariëteit xarel-lo.
ALICANTE
Rode en witte wijnen uit Zuid-Spanje, in het achterland van Alicante.
ALIGOTÉ
Witte Druivenras (Hoofdstuk Druiven) dat veel in de Bourgogne is aangeplant. De wijn men er aldaar van maakt wordt dan veelal bourgogne Alogoté genoemd.
ALLIER
Eikenhout uit MiddenFrankrijk voor het vervaardigen van wijnvaten
ALMACENISTA
Een oude, niet geblende Sherry. Deze is gewoonlijk droog, donker van kleur en van zeer goede kwaliteit
ALMANSA
Oostelijk in Castilië-La Mancha ligt Almansa, met een aanplant van voornamelijk de blauwe druiven monastrell en garnacha tintorera (met gekleurd vruchtvlees), die langzamerhand door de tempranillo worden vervangen. De wijnen worden gekenmerkt door een sappige fruitigheid.
ALOXE-CORTON
De meest noordelijk gelegen plaats van de Côte de Beaune met wijnen van grands crusstatus, als Corton voor rood en Corton-Charlemagne voor wit.
ALSACE
Elzas.
ALTO ADIGE
Italiaans wijndistrict rond Bolzano, het voormalige Zuid-Tirol in de noordel ijke helft van wijnbouwgebied Trentino-Alto Adige. Vooral veel witte wijn, ook rood en rosé.
ALVARINHO
> hoofdstuk Druiven
AMABILE (I)
Letterlijk ‘beminnelijk’, een wijnterm voor halfzoet wijn, met 10 tot 15 gram restsuiker per liter, iets zoeter dan > abboccato