Letterlijk ‘dierlijk’. Een totaal aan geurimpressies die met dieren associëren: mest, stallucht, paarden, wild, kattenpis enzovoort. Tegenovergestelde van > floraal.
Glossarium wijnen
Dit glossarium geeft kort en bondig antwoord op vragen over wijn, van het planten van de druivenstok tot het genieten van het eindproduct. Dit uitgebreide gebied is zo breed mogelijk afgedekt. Het zoeken zal weinig problemen opleveren. Alfabetisch geordend volgen hieronder enige duizenden wijntermen en -namen die betrekking hebben op druivenrassen, de bereiding van wijn, de wijngebieden en de soorten wijn. Dat zijn soms gewone, soms ongewone en ook wel technische termen, waarvan de uitleg zo eenvoudig mogelijk is gehouden.
ANJOU
Uitgestrekt wijnbouw– gebied aan de Loire. Bekend en berucht om de demi-sec rosés. Ook fatsoenlijke zachte roséwijnen, goede rode en vriendelijke witte, zowel droog als demi-sec.
ANJOU COTEAUX DE LA LOIRE
Een kleine AOC voor witte wijnen van chenin blanc, met name zoete tot zeer zoete wijnen
ANJOU MOUSSEUX
Oorspronggebied voor frisse, mousserende witte en roséwijnen. De rosé wordt hoger aangeslagen dan de witte.
ANJOU, CABERNET D’
Cabernet d’Anjou.
ANJOU, ROSÉ D’
Rosé d’Anjou.
ANJOU-VILLAGES
Uitsluitend rode wijn uit de streek Anjou, wordt van voornamelijk cabernetdruiven gemaakt. Het niveau stijgt jaarlijks.
ANKER
Oude maat die werd gebruikt in de Nederlandse wijnhandel. een anker komt overeen met 48 flessen wijn. Hoeveel een precies in liters is, is moeilijk te aan te geven. Omdat met er op verschillende plaatsen verschillende betekenissen toekent. De meeste gebruikte hoeveelheid is is 3,8 liter.
ANNATA (I)
Jaargang, oogstjaar.
ANNÉE JALOUSE (F)
Een moeilijk te beoordelen wijnjaar. Door plaatselijke, grote klimaatverschillen kan de kwaliteit van wijnen uit één streek zodanig verschillen, dat geen standaard kwaliteit kan worden opgegeven.
AÑO (S)
Jaar, gebruikt als leeftijdsaanduiding bij wijn.
ANREICHEREN (D)
Het verrijken van most met suiker voordat de gisting op gang komt. De suiker gist volledig mee tot alcohol en mag nimmer dienen om het eindproduct te zoeten ( > chaptaliseren).
