hoofdstuk Glossarium dranken.
Glossarium wijnen
Dit glossarium geeft kort en bondig antwoord op vragen over wijn, van het planten van de druivenstok tot het genieten van het eindproduct. Dit uitgebreide gebied is zo breed mogelijk afgedekt. Het zoeken zal weinig problemen opleveren. Alfabetisch geordend volgen hieronder enige duizenden wijntermen en -namen die betrekking hebben op druivenrassen, de bereiding van wijn, de wijngebieden en de soorten wijn. Dat zijn soms gewone, soms ongewone en ook wel technische termen, waarvan de uitleg zo eenvoudig mogelijk is gehouden.
ARNEIS
Witte druivenvariëteit uit het Noord-Italiaanse gebied Piemonte.
AROMA
De beste omschrijving is ‘de geur van de smaak’.
AROMATISCHE
Zeer geurig, bijvoorbeeld druiven variëteiten van sauvignon en riesling.
ARÔME DE BOUCHE (F)
Indirecte geur die wordt waargenomen als de geproefde wijn zich in de mond bevindt en de lucht via de keelholte het reukzintuig bereikt.
ARZENTE
Italiaanse benaming voor een wijn destillaat.
ASSEMBLAGE
Het samenvoegen van wijnen uit verschillende vaten, maar van gelijke herkomst en kwaliteit, om een gewenst eindproduct te krijgen. De wijnen kunnen van verschillende druivenvariëteiten afkomstig zijn.
ASSIMILATIE
Proces van suikerproductie in de wijnstok. Via de huidmondjes nemen de bladeren koolzuur uit de lucht op. Tegelijkertijd nemen de wortels watermoleculen uit de bodem op die gesplitst worden in waterstof en zuurstof. Met behulp van de waterstof wordt het koolzuur gereduceerd tot koolhydraten (zetmeel, suikers). Het proces wordt ‘fotosynthese’ genoemd. ‘s Nachts worden de suikers […]
ASTI SPUMANTE
Lichtzoete mousserende muskaatwijn uit Piemonte. De wijn is een karakterist iek voorbeeld van frisse, bruisende druivigheid, met een toon van muskaatdruif en appel.
ASTRINGENCE
Term waarmee men aangeeft dat de wijn zuren en tannine bevat, welke een prikkelend gevoel in de keel geven.Dit duidt er vaak op dat de wijn goed kan rijpen.
ASTRINGENT
Samentrekkende werking op het weefsel van de smaakpapillen, vooral waarneembaar bij jonge tanninerijke wijnen.
ASZÚ (H)
Letterlijk ‘stroperig’; refereert aan druiven die deels door > pourriture noble (‘nobele rotting’) zijn aangetast.