Appellation d’origine contrôlée. Appellation d’origine Contrôlée (vaak afgekort tot AOC of soms tot AC) is een Franse kwaliteitscontrole op landbouwproducten. De Appellation d’Origine Contrôlée bepaalt de regels op basis waarvan binnen een bepaald gebied wijn geproduceerd moet worden. Een AOC kan betrekking hebben op een hele regio, deelgebied, dorp, of specifieke wijngaard. Voor de consument geldt de […]
Glossarium wijnen
Dit glossarium geeft kort en bondig antwoord op vragen over wijn, van het planten van de druivenstok tot het genieten van het eindproduct. Dit uitgebreide gebied is zo breed mogelijk afgedekt. Het zoeken zal weinig problemen opleveren. Alfabetisch geordend volgen hieronder enige duizenden wijntermen en -namen die betrekking hebben op druivenrassen, de bereiding van wijn, de wijngebieden en de soorten wijn. Dat zijn soms gewone, soms ongewone en ook wel technische termen, waarvan de uitleg zo eenvoudig mogelijk is gehouden.
AP-NUMMER (D)
Amtliche Prüfungsnummer. Verplicht controlenummer op Duitse wijnetiketten. Alle Duitse kwaliteitswijnen met predikaat worden door een proefcommiss ie onderzocht en krijgen een nummer dat aanduidt welk onderzoekstation de wijn heeft gecontroleerd en waar het wijnb edrijf is gevestigd (postcode). Verder bevat het AP-nummer het nummer van het bedrijf, het partijnummer en het jaar van controle
APERITIEF
Afgeleid van het Latijnse aperitivus (= eetlustopwekkend). Een openingsdrankje dat de maag stimuleert mag niet te indringend van smaak zijn. De smaakpapillen zouden daardoor verdoofd kunnen worden, waardoor voedsel en wijn niet goed meer zijn te proeven. Aan een verfijnde dis met goede wijnen kunnen dus beter geen anijsdranken of sterk alcoholische dranken voorafgaan.
APPELIG
Sommige jonge chardonnays ruiken zo, al duidt de geur van onrijpe appels op te veel appelzuur.
APPELLATION D`ORIGINE PROTÉGÉE
AOP : Appellation d’origine protégée (beschermde oorsprongsbenaming) De wijn wordt geproduceerd in een afgebakend wijngebied dat, samen met de natuurlijke invloeden en die van de mens, de kwaliteit en eigenschappen van de wijn bepaalt. Er is een dossier opgesteld waarin de productieomstandigheden worden beschreven.
APPELLATION D’ORIGINE CONTRÔLÉE aoc (F)
Gecontroleerde Franse herkomstbenaming, waarbij onder andere de afbakening van het productiegebied, de druivenvariëteit(en), de opbrengst per hectare en het minimale alcoholgehalte wettelijk zijn omschreven. Alle AOC-wijnen worden van overheidswege (via het instituut > INOA) officieel gekeurd.
APPELZUUR
Het belangrijkste zuur in druiven. Naast appelzuur zijn ook melkzuur, citroenzuur en wijnsteenzuur van belang. Appelzuur wordt tijdens de > malolactische gisting afgebroken tot melkzuur.
APRE
Noemt men een harde ruwe wijn.
APREMONT
Een cru van de Vin de Savoie; geeft een witte, floraal geurende, soms licht parelende wijn.
APULIË
Wijnbouwgebied in het uiterste zuiden van Italië (Puglia), in de hak van de laars. Aanvankelijk leverancier van grote hoeveelheden bulkwijnen; momenteel wijnen van toenemende kwaliteit
AQUILEA
Italiaans wijngebied in Friuli, vanaf de Adriatische kust noordwaarts. Wijnen van afzonderlijk gevinifieerde druiven zijn de twee Cabernets, Merlot, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Refosco, Riesling Romano en Tocai.
ARBOIS
Omvangrijkste AOC van de Jura voor de wijnen in de omgeving van Arbois. Rode wijnen van onder andere pinot noir en de lokale druif trousseau, witte van chardonnay. Zeldzame specialiteiten in de Jura zijn Vin Jaune en Vin de Paille.