Afronding is een belangrijk deel van de wijn op de zintuigen, de indruk die aan het slot van het proefproces achterblijft. Een wijn met een matige afronding kwijnt weg in het niets en heeft geen afdronk.
Glossarium wijnen
Dit glossarium geeft kort en bondig antwoord op vragen over wijn, van het planten van de druivenstok tot het genieten van het eindproduct. Dit uitgebreide gebied is zo breed mogelijk afgedekt. Het zoeken zal weinig problemen opleveren. Alfabetisch geordend volgen hieronder enige duizenden wijntermen en -namen die betrekking hebben op druivenrassen, de bereiding van wijn, de wijngebieden en de soorten wijn. Dat zijn soms gewone, soms ongewone en ook wel technische termen, waarvan de uitleg zo eenvoudig mogelijk is gehouden.
AGRICOLA VITIVINICOLA (I)
Wijndomein in Italië
AGUARDENTE (P)
Druivendistillaat van de schillen, pitten en de steeltjes van de druiven (die samen de > moer vormen) > Marc.
AGUARDIENTE (S)
Druivendistillaat > Marc.
AHR
Noordelijkste wijnbouwgebied van Duitsland (520 ha), gelegen langs de Ahr, een zijrivier van de Rijn. Levert voornamelijk lichte rode wijnen en vriendelijke rosés.
AIRÉN
Kwantitatief aanvoerder van de wereldranglijst van druiven. De laag bij de grond groeiend e druif levert weinig kwaliteit maar veel volume. Massaal aangeplant in het Spaanse La Mancha
ALBANA DI ROMAGNA
De eerste witte wijn die de > denominazione di origine controlata e garantita kreeg, de allerhoogste klassering voor Italiaanse wijnen. Gemaakt van de oude albanadruif uit de heuvels tussen Bologna en Rimini. Delicaat van geur en fruitig en droog van smaak, met een toon van amandel.
ALBARIÑO
Hoofdstuk Druiven.
ALBARIZA
Naam voor de spierwitte, kalkrijke bodems van het sherrygebied rond het stadje Jerez de la Frontera (albo betekent ‘wit’). Hier komt de beste Sherry vandaan. alcohol Het product van de alcoholische gisting, wanneer suiker in de druif in alcohol en koolzuurgas wordt omgezet. Men spreekt van ethylalcohol ofwel consumptiealcohol.
ALBARIZAS
Albarizas is een wit gekleurde bodem, rijk aan kalksteen, die het best geschikt is voor de verbouw van wijnstokken in Jerez. Dit bodemtype heet in Montilla ‘alberos’.
ALCOHOLISCH
Geur- en smaakindruk waarbij alcohol overheerst. alcoholische gisting Bij dit natuurlijke proces zetten gistcellen suikers in de onvergiste most om in ethylalcohol en koolzuurgas.
ALCOHOLPERCENTAGE
Het alcoholgehalte in wijn varieert al naar gelang de voorschriften in een streek of land. Het etiket van in Nederland verkochte wijn moet het precieze alcoholgehalte vermelden
