Azijn is een zure vloeistof die ontstaat door vergisting van alcohol. Dat kan zijn wijn, bier of appelacider. De vergisting vindt plaats door bacteriën, om precies te zijn de azijnazuurbacterie Acetobacter. Verder is de temperatuur belangrijk en de aanwezigheid van zuurstof.
Wat is azijn?
Azijn is niet meer alleen wijn wat te lang in een vat heeft gestaan en daardoor zuur is gaan smaken! Azijn is een mengsel van azijnzuur en water. Azijnzuur, ook wel ethaanzuur genoemd, is een vluchtig organisch zuur met een typische sterke geur. De chemische formule is; C2H4O2 of CH3COOH. Natuurazijn, ook wel brandewijnazijn genoemd, is neutraal van smaak en gemaakt van suikers en water en daardoor een stuk goedkoper dan vruchtenazijn. Ook wordt er natuurazijn gemaakt van biologische rogge. Deze wordt veelal gebruikt in de biologische sektor bij het inmaken van (zoet)zure produkten. Bij vruchtenazijn wordt de azijn gevormd door bijvoorbeeld appelsap of druivensap op natuurlijke wijze te laten gisten zodat er alcohol ontstaat.
Hierbij is geen natuurlijk product aan te pas gekomen. Gebruik hiervan is af te raden want bij langdurig gebruik is deze azijn niet goed voor de gezondheid. Vroeger werd azijn alleen gebruikt om groenten langer in te bewaren. Italie kent zijn Balsamico azijn, Engeland kent zijn moutazijn, Japanse sushi wordt niet gegeten zonder rijstazijn. Mayonaise, mosterd, curry, tomatenketchup, chutneys, marinades, vinaigrettes, allemaal smaken ze niet zonder een deel azijn. Azijn heeft een enorme invloed op het in- en uitwendig functioneren van het menselijk lichaam. Azijn is een zeer onderschat product voor de dagelijkse dosis gezonde voedingsmiddelen.