
Gebakken balkenbrij
Balkenbrij, een gerecht van de slacht. Dit gerecht is vooral in Gelderland, Overijssel, Brabant en Limburg bekend. De recepten variëren per streek. In Gelderland wordt het gemaakt van boekweitmeel, gebonden bouillon met rozijnen en wat rommelkruid (voor de typische smaak en rode kleur). In Brabant maken ze dit gerecht van gemalen lever, niertjes en hart, gekookt in water met spek, rommelkruid en boekweitmeel. In Limburg maakt men balkenbrij van worstnat, vleesresten bloed, boekweitmeel en diverse kruiden. De smaak van de balkenbrij wordt voornamelijk bepaald door de verschillende kruiden, rozijnen en suiker, waardoor de balkenbrij een zoete smaak krijgt.
Dit gerecht is niet alleen in Nederland te vinden. In België en Duitsland kent men vergelijkbare gerechten, zoals het Duitse ‘Panhas’. Zelfs in Amerika maken ze een gerecht dat op onze balkenbrij lijkt: ‘Scrapple’. Mocht u zich afvragen hoe balkenbrij in Amerika terechtgekomen is: tijdens de emigratie naar Amerika in 19e eeuw is het gerecht meegenomen.
Herkomst Balkerij: Nederland.
Hoofdbestanddelen: bouillon, stukjes gekookt varkensvlees, spekblokjes, boekweitmeel .
Toevoegingen: zwarte peper, –majoraan, kruidnagel, –pekelzout of keukenzout.
Vorm: vierkant model of broodjesmodel.
Bereiding: koken en afvullen in vorm of als broodmodel.
Structuur: fijn, met zichtbare spekblokjes.
Variaties: donkere balkenbrij met bloed (Limburg), balkenbrij met lever (Veluwe), balkenbrij met rozijnen (Betuwe).
Bijzonderheden: typisch herfst- en winterproduct.
Op deze filmpjes van maken Pieter Smits van Café Rijsel in Amsterdam, Rijsels chef-kok Iwan Driessen en cuisinier Pieter Damen balkenbrij op aanwijzingen van Pieter Smits senior, die kan terugzien op een Brabants leven met balkenbrij.