
Beef Wellington is bedacht door een van de koks van veldheer en staatsman Arthur Wellesly. Wellesly was hertog van Wellington en versloeg Napoleon in 1815 tijdens de slag om Waterloo. Dit gerecht was bedoeld om de hertog tijdens het diner te eren. Het gerecht is naar hem vernoemd, de hertog van Wellington.
Dit gebaar van zijn koks was enigszins verrassend, hij was namelijk onverschillig voor eten. Uiteindelijk namen de koks ontslag, omdat ze hun talenten niet meer wilden verspillen aan zo’n culinaire barbaar.
BEEF WELLINGTON
Het gerecht wat de koks bedachten, bestond uit een gebraden rundfilet, belegd met foie gras en duxelles. Dit alles werd in een korst van bladerdeeg gewikkeld.
Er is een andere mogelijkheid voor de herkomst van de naam Beef Wellington. Het zou kunnen dat het gerecht een parodie is op een bepaald soort rubberen laarzen, ‘wellingtons’ (Een stuk vlees in een nauw sluitende vrij taaie en kleffe omhulling…?)
Arthur Wellesley, hertog van Wellington (1769-1852).
