De Arabische keuken zal voor de meeste Westeuropeanen grotendeels onbekend zijn. Er bestaan grote regionale verschillen; in Tunesië of Egypte eet men anders dan in Jordanië. De Jordaanse gerechten hebben vaak invloeden uit andere landen aan de Middellandse Zee en van traditionele Arabische gerechten. Het is verstandig om de eerste dagen wat spaarzaam toe te tasten om aan de ingrediënten te wennen, hoe lekker sommige dingen ook zijn. In principe kun je alles eten, maar vermijd onfris uitziende stalletjes op straat, vooral in de zomer, en ongaar vlees van het spit. Gerechten die langere tijd in bakken worden warm gehouden zijn een broedplaats van bacteriën.
Veel lamsvlees
Pas wel op met rauwkost, mayonaise en consumptie-ijs. De melk wordt gepasteuriseerd. Enkele van de te nuttigen gerechten zijn de volgende: shoarma (gemarineerd lamsvlees dat aan een grote spies is gestoken en waarvan dunne plakjes worden afgesneden), kibbih (gefrituurde balletjes gemaakt van een mix van vlees met bloem en uitjes), felafel (gefrituurde balletjes van kikkererwtenpasta, opgediend in brood), hummus (kikkererwtenpasta, gemixt met een sesampasta, knoflook en citroen), fuul ( bruine bonen, knoflook en citroen, met veel olie), kebab (gegrild gehakt), shis kebab (stukjes lamsvlees aan het spit, gegrild op houtskool), laban (yoghurt), khobz (plat en rond brood, dat bij bijna alle andere gerechten gegeten wordt, en dat bovendien vaak dienst doet als ‘lepel’).
Een typisch bedoeïenengerecht is mensaf, het bestaat uit lamsvlees geserveerd met rijst en pijnboompitten. Zoals al eerder gezegd verbiedt de islam het eten van varkensvlees, en je zult het dan ook op geen enkele menukaart aantreffen. Vraag hier in een restaurant dan ook niet naar, je beledigt de mensen er diep mee. Wie geen vlees wil, kan een groentegerecht nemen. De bekendste zijn, karnabit maqli (geroosterde bloemkoolroosjes met sesamsaus), badhinjan mahshi (gevulde aubergine in tomatensaus) en mnazalet banadora (gevulde tomaten). De desserts zijn allemaal heel zoet, en bestaan meestal uit bladerdeeg met noten, doordrenkt met honing.
Alcoholische dranken
Ondanks het verbod door de islam is alcoholische drank overal verkrijgbaar (behalve gedurende de ramadan) en wordt veelvuldig gedronken. De hier geproduceerde wijnen zijn volgens wijnkenners niet echt goed. In Jordanië wordt Amstel gebrouwen en hier verkoopt men ook veel importbier. De Arabieren drinken ook arak, voor, tijdens en na het eten. Arak is een anijsdistillaat, dat op de Griekse ouzo lijkt en hetzelfde is als de Turkse raki. Arak wordt aangelengd met water. Als je geen alcohol drinkt, kun je je tegoed doen aan verse vruchtensappen (banaan, sinaasappel, citroen, enz), maar let er dan wel op of je sapje wordt aangelengd met water. Frisdrank is ook verkrijgbaar.
Thee en koffie
De zwarte, hete, zoete thee is de nationale drank bij uitstek. Deze shai wordt overal geserveerd in kleine glaasjes. Als je geen suiker wilt, kun je dat aangeven: b’dun shakar. Ook koffie is hier erg geliefd, vooral Turkse koffie. Die wordt opgekookt met suiker en geserveerd in een soort poppenservies. Laat het bezinksel eerst even zakken. Je kunt ook Arabische koffie nemen. Die wordt meermalen opgekookt en daardoor steeds geconcentreerder. Hij wordt flink met kardemom gekruid en dat geeft de koffie een apart en lekker aroma. Als je bij de bevolking thuis komt, zul je meestal deze Arabische koffie geserveerd krijgen, ook als je thee bestelt. Minimaal drie kopjes drink je uit beleefdheid, daarna kun je je hand op je kopje leggen, ten teken dat je genoeg hebt.
Restaurants
De Arabische keuken vind je in eenvoudige vorm in kleine eetlokalen en in exotische, uitgebreide vorm in de duurdere restaurants. Uit eten gaan is goedkoper dan in de Benelux, behalve in de luxe hotels. De internationale keuken is in alle grotere hotels te vinden. De hamburger- en pizzarestaurants zul je niet veel aantreffen, behalve in Amman en Aqaba.
Tekst: https://shoestring.nl