Een hardgekookt ei ingepakt in gehakt en paneermeel en vervolgens gefrituurd lijkt misschien een product van de moderne pubcultuur. Maar het Schotse ei werd uitgevonden door het Londense warenhuis Fortnum & Mason in 1738. Dit recept komt van keukenassistent Lucy- Ruth Hathaway, afkomstig uit Londen, Engeland. Ze zeggen dat ze in 1738 scotch eggs hebben uitgevonden, als snack voor reizigers. Fortnum & Mason is een luxe warenhuis in Piccadilly, Londen, het werd opgericht in 1707 door William Fortnum en Hugh Mason. En is o.a. beroemd om zijn delicatessen afdeling. Maar in onze speurtocht komen we meer en verschillende verhalen tegen. Wat wel zeker is dat ze deze snack beroemd hebben gemaakt.
Drie ander geloofwaardig verhalen.
- Zijn Scotch eggs echt Schots? De praktijk van het omhullen van een voorgekookt ei in gehakt ontwikkelde zich niet in Schotland, maar in Noord-Afrika. De techniek vond zijn weg naar Groot-Brittannië via Frankrijk en werd voor het eerst opgenomen in Engeland tijdens het bewind van Elizabeth I. Scotch eggs waren oorspronkelijk verrijkt met kruidnagel, kruiden en suiker in een poging om het vaak rottend vlees te zoeten. De term zelf is onduidelijk, maar kan, hoewel we eraan twijfelen, afkomstig zijn van een verbastering van het woord ‘schroeien’ (dat in de Elizabethaanse tijd lastige associaties had). De eerste Scotch eggs werden immers boven een hete vlam bereid. Zie het uitstekende boek van Colin Cutler, 1001 Strange Things (Beaver Books, 1970) voor meer over Scotch eggs en Algerijnse kookkunst.
- Scotsh eggs zijn ontstaan in het Whitby-gebied van Yorkshire in de late 19e eeuw. Oorspronkelijk waren ze niet bedekt met gehakt, maar in een rijke, romige vis pasta voordat ze met paneermeel werden bestrooid. Hun naam in die dagen was ‘Scotties’, naar verluidt omdat ze werden gemaakt in een eetcafé met de naam William J Scott & Sons dicht bij de kust. Daarom werd in de loop van de tijd de term Scotch eggs gebruikt. Dit werd bedacht omdat de grote levensmiddelenwinkels, die de delicatesse begonnen te verkopen, niet tevreden waren met de naam en een meer formele benadering van marketing hanteerden. Gehakt verving de vis pasta puur om verpakkingsredenen, hoewel in Scarborough het originele recept nog steeds in een lokale cafetaria wordt geserveerd.
- Volgens een Caledonisch feest van Annette Hope (Grafton Books, 1989), waren Scotch eggs in het begin van de 19e eeuw een Indiase export product, samen met curry en kedgeree. Het gerecht werd voor het eerst genoemd door Meg Dods, omstreeks 1830, in een van haar receptencollecties. Annette Hope vervolgt: ‘Het vertoont een vreemde gelijkenis , namelijk met een Indiaas gerecht, genaamd nargis kofta, dat bestaat uit hardgekookte eieren bedekt met gekookt gekruid gehakt schapenvlees en gebakken, dan in tweeën gesneden en geserveerd in een saus van gekruide tomaat en ui .
L
Wat is nu het juiste verhaal, weet u het mail ons: info@gastropedia.nl
Perfect voor een picknick, ontbijt of elke gelegenheid. Gordon Ramsay Ultimate Fit Food:
Gary Rhodes deelt zijn recept voor geweldige zelfgemaakte Scotch eggs, ideaal voor een speciale picknicktraktatie.