Tiramisu is misschien wel een van de bekendste en voor vele het lekkerste desserts uit Italië. Verschillende lagen daar bestaat de tiramisu uit. Eerst de lange vingers deze biscuits worden verzadigd met sterke afgekoelde koffie en met alcoholische drank besprenkeld. Van origine hoort marsalawijn gebruikt te worden. De laag op de biscuits bestaat uit een mengsel van mascarpone en eigeel geklopt met suiker en geklopte eiwit. De lagen kunnen worden afgewisseld, zodat de pudding nog hoger wordt. Het geheel wordt bedekt met gezeefde en uitgestrooide cacaopoeder. Een stukje Tiramisu is vaak erg machtig.
Tiramisù wordt in het Italiaans geschreven als, Tiramisuis een van oorsprong Italiaans dessert. De naam betekent letterlijk trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt als beur mij op of maak mij blij. Tiramisu wordt dan ook vaak aan herstellende zieken gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen. Het is een relatief modern gerecht; pas sinds 1980 komt het voor in Italiaanse woordenboeken en kookboeken. De oorsprong ervan is niet helemaal duidelijk, maar ligt zeer waarschijnlijk in de regio Veneto of de aangrenzende regio Friuli-Venezia Giulia. De meest karakteristieke elementen van de tiramisu smaak zitten in de combinatie van biscuit, cacao, mascarpone, koffie en ei.
Tegenwoordig zijn vele andere variaties op het originele recept. Hierbij een paar ideeën
Roberto Payer, directeur van Hilton Amsterdam en auteur van het boek ‘De Pure Italiaanse Keuken’ maakt tiramisu zoals hij dat in Italië geleerd heeft.