De Zuidlaarderbol bestaat uit rogge- en tarwebloem. Daarbij is er een royale vulling van krenten en rozijnen. Zuidlaarderbollen hebben een grote reputatie. Zij werden vooral gebakken voor de bekende Zuidlaarder paardenmarkt, die ieder jaar wordt gehouden op de derde dinsdag van oktober.
De Zuidlaarderbol is zo’n 50 jaar geleden bedacht en ontwikkeld door Bakkerij Hovius. Vroeger werd hij gewoon met een zakmes gesneden en zo gegeten zonder de roomboter die hem nu juist zo heerlijk maakt. De smaak van de Zuidlaarderbol bleef, ondanks dat er geen smaak en broodverbeteraars in zaten. Hij is mals door de vele krenten en rozijnen die er in verwerkt werden. De bol van tegenwoordig word nog steeds gemaakt volgens het oude recept.
Hoe eet je een Zuidlaarderbol?
Snijd hem in niet al te dikke plakken en besmeer hem met een lekkere laag roomboter. Hij is lekker bij de koffie of tijdens de broodmaaltijd.
We gaan nu even een stapje vooruit in de tijd. Toen de opa van Joop Hovius het idee kreeg om voor zichzelf te beginnen, was hij nog bakkersknecht in Eext. Hij startte een bedrijfje in De Groeve bij Zuidlaren. Ook toen werden er al bollen gebakken, maar Hovius maakte een speciaal recept en noemde zijn bol de Echte Zuidlaarderbol. Kees Hovius nam in 1934 het bedrijf over van zijn vader, en ook hij bakte de Zuidlaarderbollen.
Na de Tweede Wereld Oorlog waren de grondstoffen schaars. En konden er tijdens de zuidlaardermarkt geen bollen met krenten en rozijnen worden gebakken, dus werden er gehakte dadels gebruikt. Joop Hovius herinnert zich nog de vele avonden dat er dadels ontpit en gehakt moesten worden. Later toen er weer krenten en rozijnen waren, moesten alle kistjes op de kop op de werkbank om uitgezocht te worden, er zaten toen nog veel steentjes en stokjes in. Het stevige brood dat voor een groot deel uit roggebloem bestaat vormt de ideale ‘bodem in de maag’ voor boeren, burgers en paardenlui. Deze kwamen van heinde en verre om in Zuidlaren hun vee te verkopen. Vroeger werd er brood gebakken van water, meel en gist. Er was verder ook niet veel keus, men kreeg een brood dat snel droog was, echter door de zware vulling van krenten, rozijnen en sukade bleef de bol toch lang smakelijk. Heden de Zuidlaarderbol.De bol van tegenwoordig is wel wat aangepast aan de eisen van deze tijd, dat wil zeggen langer zacht en betere eet eigenschappen. De specifieke ingrediënten zijn nog altijd hetzelfde als vijftig jaar terug. Sinds 1946 zit Hovius aan de Brink in Zuidlaren waar Kees Hovius de bakkerij van de fam. Bouwman overnam. Joop Hovius nam de zaak van zijn vader weer over, waar hij het recept in 1994 weer overdroegen aan de fam.Ligthart. De aanduiding bol wekt mogelijk ook enige verwarring, want het brood is niet kogelrond maar heeft een meer afgeplatte vorm. In 1996 hebben de bakkers van Hovius de miljoenste Zuidlaarderbol gebakken. |