Afronding is een belangrijk deel van de wijn op de zintuigen, de indruk die aan het slot van het proefproces achterblijft. Een wijn met een matige afronding kwijnt weg in het niets en heeft geen afdronk.
- 1
- 2
- 3
- …
- 5
- Volgende »
APPELIG
Sommige jonge chardonnays ruiken zo, al duidt de geur van onrijpe appels op te veel appelzuur.
BODY
Letterlijk ‘lichaam’, ook wel aangeduid als ‘corps’. Met body wordt de stevigheid en de textuur van een (gecorrodeerde) wijn bedoeld. Hoe meer body de wijn heeft, hoe minder hij naar water smaakt.
BRETTA (NOMYCES)
Bacteriën die in vieze wijn houten vaten leven en de wijn een onzuivere, muisachtige geur kunnen geven. Een fout waar sommige Amerikaanse proevers zeer gevoelig voor zijn, al zijn daar ook producten die hem associëren met mooi Franse wijn en daarom een geringe hoeveelheid brettanomyces stimuleren.
CEDERHOUT
De gebruikelijker geur van een rode Bordeaux die op eiken is gerijpt: Bijzonder kenmerk van St-julien.
CHARDONNAY
De chardonnay is in vrijwel alle wijnproducerende gebieden tot cultdruif verheven. Toch blijft ze leverancier van de goddelijkste witte wijnen, betrouwbaar en vol charme. Witte Bourgogne geeft niveau aan de klassieke Chardonnay die voor rijping is gemaakt. De chardonnay is tegelijkertijd een populaire druif voor mousserende wijnen. Wijnstijl: Wie houdt er niet van Chardonnay? Wie […]
COMMUNE
Franse term voor gemeente of dorp. Veel wijnen zijn genoemd naar de gemeente waar ze vandaan komen. een Gevery-Chambertin is bijvoorbeeld een gemeente wijn, anders dan een wijn met de nam van een specifieke wijngaard.
CUVAISON
De exstra tijd dat de wijn op de schillen blijft liggen na de gisting om er zo mer extract uit te halen.
DROP
Sommige ruiken dit in rijpe nebbiole, anderen in bepaalde bourgognes.
EDEL
Bijvoeglijk naamwoord om de meest gerespecteerde druivenrassen te beschrijven die wijnen opleveren die kunnen rijpen tot iets groot. Cabernet sauvignon, merlot, pinot niot, syrah, nebbiolo, chardonnay, riesling en sémillon zijn de meeste voor de hand liggende kandidaten, maar bijna alle in dit boek genoemde druivenrassen, afgezien van trebbiano en colombard, kunnen aanspraak maken op de […]
EUCALYPTUS
Hoeststroopgeur die vaak voorkomt bij intense Cabernet Sauvignon uit Californië en Australië.
EXTRACT
De stoffen die na de > fermentatie in de wijn achterblijven en bepalend zijn voor karakter, geur en smaak van de wijn. Belangrijk aspect van een wijn, de som van z’n vaste bestanddelen, zoals tannine, pigment, suikers, mineralen en glycerol.
- 1
- 2
- 3
- …
- 5
- Volgende »