Ringvorm voor het bakken van taarten, etc. In de ring kan met behulp van eem klemmetje aan de zijkant een losse bodem worden vastgezet. Zodra het baksel gereed wordt het gelost door het losmaken van het klemmetje en het wegnemen van de ring.
Keukengereedschappen en Apparatuur
In de afgelopen jaren is het koken en bereiden van voedsel steeds complexer geworden. Bereidingswijzen worden gevarieerder en zowel ingrediënten- als apparatuurkeuze is veel diverser. Dit merkt men al in de huishoudelijke keuken met de intrede van foodprocessoren en combi-ovens, echter in de professionele keuken dreigt men soms te verdrinken in keukenuitrusting. Mede door strenge wetgeving op milieu, hygiëne en arbeidsomstandigheden is de keuze van het juiste keukenmateriaal en -gereedschap een ingewikkelde zaak. In dit hoofdstuk proberen wij een gedetailleerd beeld te geven van de heden ten dage veel gebruikte keukengereedschappen en -apparatuur.
SPUITMONDJE / SPUITJE
Van kunststof of blik gemaakte inzetstukjes voor de spuitzak. In diverse doorsneden en glad of gekarteld. Soms ook in decoratie-vorm voor het garneren of bereiden van patisserie- of sierbeslag.
SPUITZAK
Hulpmiddel voor het garneren van een gerecht of dessert door er beslag of slagroom op te spuiten. De eenvoudigste spuitzak is gemaakt van vetvrij papier. Er zijn ook spuitzakken van linnen (kunnen worden uitgekookt) en kunststof. De heldere en doorzichtige zijn bestemd voor koude toepassingen; de rode voor warme.
SPUITZAKHOUDER
Hulpmiddel om een spuitzak na gebruik weg te zetten.
STAAFMIXER
Apparaat dat in kleinere uitvoering vooral wordt gebruikt voor het mengen van sauzen en dressings, het kloppen van room, etc. De grotere modellen zijn geschikt voor het cutteren van bv. pureesoepen en sauzen, het roeren van sauzen, etc. De staafmixer op de foto is eenvoudig in gebruik door de krachtige motor en de verschillende snelheidsstanden.
STEELPAN
Pan voor het bereiden van kleinere gerechten, bv. het koken van eieren.
STEKER
Eemvoudig instrumentje voor het uitsteken van producten. Stekers zijn er in alle soorten en maten. De ronde worden het meest gebruikt. Er zijn ook figuur-, golf-, pastei- en rolstekers.
STOKBROOD SNIJPLANK
Deze stokbroodplank is gemaakt voor het snijden en serveren van stokbrood. De groeven helpen je het stokbrood veilig en gemakkelijk in goede stukjes te snijden. Een zeer decoratief accessoire dat in elke keuken of eetkamer past. Het mooie van een natuurlijk product is dat elke broodplank heeft zijn eigen unieke uitstraling heeft.
STOOMPAN
Speciale pan voor het stomen van producten. Ze bestaat uit een onderpan, een stoominzet en een deksel. In de onderpan wordt zoveel water gedaan, dat de inzet een paar centimeter boven het wateroppervlak blijft. Boden en de wand van de inzet zijn geperforeerd, zodat de stoom vrij om het te stomen product kan circuleren.
STOPHOORN
Diverse soorten; gebruik afhankelijk van het product. Hoe breder het -product des te breder de stophoorn. Het is een zeer belangrijk onderdeel van de stopmachine en of vacuümvuller.
STOPMACHINE
Deze onmisbare machine is bestemd voor het afstoppen van alle worstsoorten in darm maar ook voor het vullen van blikken en/of vormen. Onder druk wordt het deeg door een pijp naar darm of vorm gedrukt. De modernste stopmachines zijn vacuümvullers. Hierbij wordt het deeg vanuit de vultrechters aangezogen en vacuüm verpompt naar darm of vorm. […]
STOPMACHINE
Koelruimte voor het op gewenste temperatuur brengen van vleesgrondstoffen voor verdere bewerking. Vooral in de droge-worst-bereiding moet het sterk bevroren vlees (-20 °C) terug getempereerd worden naar b.v. –8 °C om een -betere binding en verkleining te verkrijgen. De temperatuur in de tempereercel al varieert van -1 tot +2 °C.