menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2022
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Home » Algemeen » Allergenen en diëten » Pagina 4

Allergenen en diëten

In dit hoofdstuk kunt u de basisinformatie vinden over allergenen en diëten. Steeds vaker hebben horecaondernemers te maken gasten die rekening moeten houden met allergenen en diëten.

Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Allergenen kunnen aanwezig zijn in bepaalde ingrediënten. Het begrip ‘dieet’ houdt meer in dan gewicht verliezen (energiebeperkt dieet).
Het zijn leefregels om het eetpatroon aan te passen. Er zijn ook andere diëten, zoals bijvoorbeeld een zoutarm dieet voor mensen met een verhoogde bloeddruk.

Wij geven een kleine uitleg van de allergenen en diëten die er zijn. Deze teksten hebben we beschikbaar gekregen van Stichting Voedingscentrum Nederland. Als u meer informatie wil hebben over allergenen en diëten verwijzen wij u door naar hun site www.voedingscentrum.nl. Daar kunt u alles vinden wat u misschien nodig heeft in uw bedrijf.

  • « Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Volgende »

KOOLHYDRATEN

Geplaatst op: 5 december 2016

Suikers, zetmeel en vezels zijn vormen van koolhydraten in onze voeding. Suikers en zetmeel zijn koolhydraten die een belangrijke bron van energie zijn voor het lichaam. De Gezondheidsraad adviseert dat wie gezond wil eten, 40 tot 70% van zijn energie uit koolhydraten haalt.  Koolhydraten kunnen het beste gegeten worden in de vorm van voedingsmiddelen waarvan […]

KOOSJER

Geplaatst op: 2 april 2016

Koosjer

Producten die bereid zijn volgens de Joodse spijswetten en daarop gecontroleerd door rabbijnen krijgen het Koosjer certificaat. Producenten met het Koosjer certificaat kunnen hun producten herkenbaar maken met het ORT-stempel: Onder Rabbinaal Toezicht. Omschrijving Producten die bereid zijn volgens de Joodse spijswetten en daarop gecontroleerd door rabbijnen krijgen het Koosjer certificaat. Producenten met het Koosjer certificaat […]

LACTOSE

Geplaatst op: 24 februari 2017

Lactose of melksuiker is een disaccharide die in alle zoogdiermelk (inclusief moedermelk) voorkomt, maar nergens anders in de natuur. Zorgt voor de zoete smaak van melk. Het is een combinatie van glucose en galactose. Geschikt voor alle religies en vegetariërs, niet voor veganisten. Wel toegestaan bij koemelkeiwitallergie, niet bij koemelkeiwitallergie .

LAEVULOSE

Geplaatst op: 31 mei 2017

Laevulose is een ander woord voor fructose of vruchtensuiker.

LANG LEVEN FIT

Geplaatst op: 4 maart 2016

Een leven lang fit’ is een methode om af te vallen. Volgens deze methode mag je bijvoorbeeld koolhydraten en eiwitten niet samen eten, omdat dat zou leiden tot de vorming van giftige afvalstoffen en daarmee gewichtstoename.  Los van praktische problemen komen de theorieën achter deze methode niet overeen met wat de wetenschap zegt over hoe […]

LATOSE- INTOLERANTIE

Geplaatst op: 5 maart 2016

Wanneer lactose niet of niet volledig kan verteren, is er sprake van lactoseintolerantie. Dit geeft lang niet altijd klachten. Pas als dit bij gebruik van de aanbevolen hoeveelheden melk(producten) klachten geeft, is er sprake van lactose-intolerantie. Een lactosebeperkte voeding die in overleg met een diëtist wordt opgesteld is meestal voldoende om klachten te voorkomen. Meestal is het […]

LIGHT

Geplaatst op: 8 november 2015

Aanduiding voor frisdrank die met zoetstof is gezoet; dit in tegenstelling tot > regulars die met suiker(s) worden gezoet. Een beschermde voedingsclaim. De term light mag alleen op een product staan wanneer er minimaal 30% minder suiker óf 30% minder vet óf 30% minder energie in zit vergeleken met het gewone product zit. Light betekent niet […]

LUPINE

Geplaatst op: 24 februari 2017

Lupine en -meel . De lupine is een plant uit de bonenfamilie. Lupinemeel wordt tegenwoordig steeds vaker toegepast als vervanger van soja in vele producten. Lupinezaden worden zelf niet gegeten.  Lupine kan zelf allergeen zijn, maar ook is het verwant aan soja en pinda. Hierdoor kan er ook kruisallergie optreden tussen deze planten. De aanwezigheid […]

MARGARINE

Geplaatst op: 24 november 2015

Margarine is geen zuivelproduct, maar wordt gemaakt van dierlijke en plantaardige vetten zoals visolie en soja-olie. Hier worden stoffen aan toegevoegd als zout, emulgatoren, conserveringsmiddelen en kleurstoffen. Margarine bevat evenveel vet als boter. Omdat de vetten van margarine van nature niet de vitamines A en D bevatten, moeten deze worden toegevoegd. Deze wettelijke verplichting is […]

MONTIGNAC

Geplaatst op: 26 februari 2016

Montignac verwijst naar een afvalmethode waarbij de glycemische index van koolhydraten belangrijk is. Die index zegt hoe snel het bloedsuikergehalte stijgt na het binnenkrijgen van koolhydraten. Ondanks enkele goede adviezen is de Montignac-methode ingewikkeld en niet goed onderbouwd.

NATUURGENEESKUNDE EN VOEDING

Geplaatst op: 4 maart 2016

Natuurgeneeskundige behandelingen zijn holistisch. Dat betekent dat ze zich niet alleen op het zieke orgaan richten, maar ook op de totale samenhang van lichaam en geest. Het zelfgenezende vermogen staat centraal en de behandeling richt zich op het creëren van ideale omstandigheden hiervoor. Om dit te bereiken adviseert het voedingstherapeutische deel van de natuurgeneeskunde onder andere […]

NIET FERMENTEERBARE VOEDINGSVEZELS

Geplaatst op: 31 mei 2017

Niet-fermenteerbare voedingsvezels zijn Voedingsvezels die niet worden afgebroken in de darmen. Ze verlaten het lichaam ongewijzigd en leveren een evnergie. Voorbeelden zijn resistent zetmeel, hemi-cellulose, cellulose en lignine. Niet-fermenteerbare voedingsvezels hebben een verzadigende werking. Ook vergroten ze het volume van de darminhoud en bevorderen daarmee de stoelgang. Daarnaast verlagen ze het LDL-cholesterolgehalte. Niet-fermenteerbare voedingsvezels komen […]

  • « Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Volgende »

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2022  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2022
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact