Suikers, zetmeel en vezels zijn vormen van koolhydraten in onze voeding. Suikers en zetmeel zijn koolhydraten die een belangrijke bron van energie zijn voor het lichaam. De Gezondheidsraad adviseert dat wie gezond wil eten, 40 tot 70% van zijn energie uit koolhydraten haalt. Koolhydraten kunnen het beste gegeten worden in de vorm van voedingsmiddelen waarvan […]
Allergenen en diëten
In dit hoofdstuk kunt u de basisinformatie vinden over allergenen en diëten. Steeds vaker hebben horecaondernemers te maken gasten die rekening moeten houden met allergenen en diëten.
Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Allergenen kunnen aanwezig zijn in bepaalde ingrediënten. Het begrip ‘dieet’ houdt meer in dan gewicht verliezen (energiebeperkt dieet).
Het zijn leefregels om het eetpatroon aan te passen. Er zijn ook andere diëten, zoals bijvoorbeeld een zoutarm dieet voor mensen met een verhoogde bloeddruk.
Wij geven een kleine uitleg van de allergenen en diëten die er zijn. Deze teksten hebben we beschikbaar gekregen van Stichting Voedingscentrum Nederland. Als u meer informatie wil hebben over allergenen en diëten verwijzen wij u door naar hun site www.voedingscentrum.nl. Daar kunt u alles vinden wat u misschien nodig heeft in uw bedrijf.
KOOSJER
Producten die bereid zijn volgens de Joodse spijswetten en daarop gecontroleerd door rabbijnen krijgen het Koosjer certificaat. Producenten met het Koosjer certificaat kunnen hun producten herkenbaar maken met het ORT-stempel: Onder Rabbinaal Toezicht. Omschrijving Producten die bereid zijn volgens de Joodse spijswetten en daarop gecontroleerd door rabbijnen krijgen het Koosjer certificaat. Producenten met het Koosjer certificaat […]
LACTOSE
Lactose of melksuiker is een disaccharide die in alle zoogdiermelk (inclusief moedermelk) voorkomt, maar nergens anders in de natuur. Zorgt voor de zoete smaak van melk. Het is een combinatie van glucose en galactose. Geschikt voor alle religies en vegetariërs, niet voor veganisten. Wel toegestaan bij koemelkeiwitallergie, niet bij koemelkeiwitallergie .
LAEVULOSE
Laevulose is een ander woord voor fructose of vruchtensuiker.
LANG LEVEN FIT
Een leven lang fit’ is een methode om af te vallen. Volgens deze methode mag je bijvoorbeeld koolhydraten en eiwitten niet samen eten, omdat dat zou leiden tot de vorming van giftige afvalstoffen en daarmee gewichtstoename. Los van praktische problemen komen de theorieën achter deze methode niet overeen met wat de wetenschap zegt over hoe […]
LATOSE- INTOLERANTIE
Wanneer lactose niet of niet volledig kan verteren, is er sprake van lactoseintolerantie. Dit geeft lang niet altijd klachten. Pas als dit bij gebruik van de aanbevolen hoeveelheden melk(producten) klachten geeft, is er sprake van lactose-intolerantie. Een lactosebeperkte voeding die in overleg met een diëtist wordt opgesteld is meestal voldoende om klachten te voorkomen. Meestal is het […]
LIGHT
Aanduiding voor frisdrank die met zoetstof is gezoet; dit in tegenstelling tot > regulars die met suiker(s) worden gezoet. Een beschermde voedingsclaim. De term light mag alleen op een product staan wanneer er minimaal 30% minder suiker óf 30% minder vet óf 30% minder energie in zit vergeleken met het gewone product zit. Light betekent niet […]
LUPINE
Lupine en -meel . De lupine is een plant uit de bonenfamilie. Lupinemeel wordt tegenwoordig steeds vaker toegepast als vervanger van soja in vele producten. Lupinezaden worden zelf niet gegeten. Lupine kan zelf allergeen zijn, maar ook is het verwant aan soja en pinda. Hierdoor kan er ook kruisallergie optreden tussen deze planten. De aanwezigheid […]
MARGARINE
Margarine is geen zuivelproduct, maar wordt gemaakt van dierlijke en plantaardige vetten zoals visolie en soja-olie. Hier worden stoffen aan toegevoegd als zout, emulgatoren, conserveringsmiddelen en kleurstoffen. Margarine bevat evenveel vet als boter. Omdat de vetten van margarine van nature niet de vitamines A en D bevatten, moeten deze worden toegevoegd. Deze wettelijke verplichting is […]
MONTIGNAC
Montignac verwijst naar een afvalmethode waarbij de glycemische index van koolhydraten belangrijk is. Die index zegt hoe snel het bloedsuikergehalte stijgt na het binnenkrijgen van koolhydraten. Ondanks enkele goede adviezen is de Montignac-methode ingewikkeld en niet goed onderbouwd.
NATUURGENEESKUNDE EN VOEDING
Natuurgeneeskundige behandelingen zijn holistisch. Dat betekent dat ze zich niet alleen op het zieke orgaan richten, maar ook op de totale samenhang van lichaam en geest. Het zelfgenezende vermogen staat centraal en de behandeling richt zich op het creëren van ideale omstandigheden hiervoor. Om dit te bereiken adviseert het voedingstherapeutische deel van de natuurgeneeskunde onder andere […]
NIET FERMENTEERBARE VOEDINGSVEZELS
Niet-fermenteerbare voedingsvezels zijn Voedingsvezels die niet worden afgebroken in de darmen. Ze verlaten het lichaam ongewijzigd en leveren een evnergie. Voorbeelden zijn resistent zetmeel, hemi-cellulose, cellulose en lignine. Niet-fermenteerbare voedingsvezels hebben een verzadigende werking. Ook vergroten ze het volume van de darminhoud en bevorderen daarmee de stoelgang. Daarnaast verlagen ze het LDL-cholesterolgehalte. Niet-fermenteerbare voedingsvezels komen […]