menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Home » Algemeen » Allergenen en diëten » Pagina 5

Allergenen en diëten

In dit hoofdstuk kunt u de basisinformatie vinden over allergenen en diëten. Steeds vaker hebben horecaondernemers te maken gasten die rekening moeten houden met allergenen en diëten.

Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Allergenen kunnen aanwezig zijn in bepaalde ingrediënten. Het begrip ‘dieet’ houdt meer in dan gewicht verliezen (energiebeperkt dieet).
Het zijn leefregels om het eetpatroon aan te passen. Er zijn ook andere diëten, zoals bijvoorbeeld een zoutarm dieet voor mensen met een verhoogde bloeddruk.

Wij geven een kleine uitleg van de allergenen en diëten die er zijn. Deze teksten hebben we beschikbaar gekregen van Stichting Voedingscentrum Nederland. Als u meer informatie wil hebben over allergenen en diëten verwijzen wij u door naar hun site www.voedingscentrum.nl. Daar kunt u alles vinden wat u misschien nodig heeft in uw bedrijf.

  • « Vorige
  • 1
  • …
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Volgende »

NIKKELALLERGIE

Geplaatst op: 4 maart 2016

Sommige mensen met een contactallergie voor nikkel reageren ook op nikkel dat van nature voorkomt in voedingsmiddelen. Alleen deze mensen kunnen baat hebben bij een nikkelbeperkt dieet. Wanneer bij een contactallergie voor nikkel de ingestelde therapie onvoldoende resultaat heeft, kan het zinvol zijn om de inname van nikkel via de voeding te beperken. Hierbij stelt […]

ONDERGEWICHT

Geplaatst op: 6 maart 2016

Mensen met ondergewicht zijn lichter dan goed is voor de gezondheid. Zij zijn ondervoed. Daarom is gezond eten  belangrijk om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die het lichaam nodig heeft en niet verder ondervoed te raken. De nadruk ligt hierbij op voldoende inname van eiwit en energie. Het is verstandig te proberen aan te komen en […]

ONTGIFTEN OF DETOXEN

Geplaatst op: 4 maart 2016

Ontgiften of detoxen is een door alternatieve behandelaars gebruikte term voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen. Veelgebruikte methoden hierbij zijn: vasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma’s of darmspoelingen, oil-pulling, detoxkuren en supplementen. Voor al deze vormen van ontgiften geldt dat wetenschappelijk niet voldoende onderbouwd is dat ze werken. De meeste manieren […]

ORNISH DIEET

Geplaatst op: 26 februari 2016

Het Ornish-dieet is niet bedoeld als afvaldieet, maar als dieet dat goed zou zijn voor je hart. Het bestaat uit 4 onderdelen: voeding, fitness, stressmanagement en liefde en aandacht. Bij voeding is het uitgangspunt dat een voedingsmiddel van zichzelf niet goed of slecht is, maar dat sommige producten betere keuzes zijn dan anderen. Vandaar dat iemand […]

ORTHOMOLECULAIRE THERAPIE

Geplaatst op: 5 maart 2016

Orthomoleculaire therapie is onderdeel van de natuurgeneeskunde. Het doel is om een optimale concentratie voedingsstoffen in iemands lichaam te realiseren. Vaak worden daarbij hoge doseringen vitamines en mineralen geadviseerd. Deze therapie is niet bedoeld als afvaldieet. Het effect van orthomoleculaire therapie is niet wetenschappelijk aangetoond. Mogelijk kunnen hoge doseringen van sommige antioxidanten het risico op kanker […]

PALEO

Geplaatst op: 4 maart 2016

Het Paleodieet is geen afvaldieet maar een manier van eten. Het is gebaseerd op de overtuiging dat onze voorouders vlees, vis, groente, fruit en noten aten. Op lange termijn zou het Paleodieet te weinig van sommige voedingsstoffen kunnen leveren. Zo kan een tekort aan vezels en calcium ontstaan door het mijden van graanproducten en melk(producten).

RAW FOOD

Geplaatst op: 4 maart 2016

Raw food (rauwe voeding) is ongekookt en onbewerkt voedsel. Mensen die voornamelijk raw food eten, worden raw-foodisten genoemd. Vooral rauwe groente en fruit staan bij ze op het menu. Het voordeel van groente en fruit weegt niet op tegen de vele nadelen van het raw-foodisme op lange termijn, zoals mogelijk ondergewicht en tekorten aan voedingsstoffen. Raw-foodisme […]

SAPKUREN

Geplaatst op: 4 maart 2016

Sapkuren is een manier om gewicht te verliezen door alleen te drinken, bijvoorbeeld vruchtensappen. Enkele dagen sapkuren kan niet zo veel kwaad, maar langer sapkuren heeft nadelen. Er wordt dan namelijk spierweefsel afgebroken. Daarnaast bevatten de sappen meestal te weinig voedingsstoffen.

SCHIJF VAN VIJF

Geplaatst op: 4 mei 2016

Schijf-van-Vijf

De Schijf van Vijf is een wetenschappelijk onderbouwd voorlichtingsmodel dat laat zien wat de essentie van gezond eten is. De Schijf van Vijf biedt een optimale combinatie van producten die gezondheidswinst opleveren en die zorgen voor genoeg energie en alle nodige voedingsstoffen.  De Schijf van Vijf bestaat uit 5 vakken, met in elk vak andere […]

SONJA BAKKER METHODE

Geplaatst op: 26 februari 2016

De Sonja Bakker-methode is een bekende dieetvorm. Het dieet gaat uit van 3 hoofdmaaltijden met strikte menuvoorschriften en een beperkt aantal caloriearme tussendoortjes. De methode kan gewichtsverlies opleveren, al zijn er wel wat bezwaren. Zo bevatten de menu’s veel minder brood en soms minder zuivel en fruit dan goed is. Verder is de speciale Sonja Bakker-methode […]

SOUTH BEACH

Geplaatst op: 4 maart 2016

Het South Beach-dieet gaat om het in fasen veranderen van iemands eetpatroon. Daardoor vindt gewichtsverlies plaats. De menu’s van het dieet bevatten weinig verzadigd vet, en relatief veel eiwitten en koolhydraten met een lage glycemische index. Er zijn geen langetermijnstudies gedaan naar dit dieet. Positief is de hoeveelheid groente, fruit, mager vlees en vis. Minder positief […]

SUIKER

Geplaatst op: 5 december 2016

Suiker of sacharose is een zoete stof, die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals in fruit, maïs, suikerriet en suikerbiet. Suiker uit suikerriet en suikerbiet wordt ook wel kristalsuiker genoemd. Suiker behoort tot de koolhydraten. Suiker levert wel energie (calorieën), maar voorziet je lichaam niet van de nodige vitamines, mineralen en vezels. Het drinken van […]

  • « Vorige
  • 1
  • …
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Volgende »

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact