Een bijzondere manier van kaviaar eten: leg het kostbare product op de bovenkant van de vuist en bren g het vervolgens naar de mond. Als de kaviaar op de hand geen geur achterlaat, mag hij met recht vers worden genoemd. Kaviaar kan worden gegeten met witbrood, toost of blini’s (kleine pannenkoekjes).
Etiquette
Etiquette is geen keurslijf meer met knellende banden, maar er zijn nog wel regels, normen en waarden. Zij hebben allemaal te maken met het spel tussen mensen en met hoffelijkheid. Gelukkig maar, want goede omgangsvormen zullen het genoegen dat al die overheerlijke wijn-spijscombinaties te bieden hebben, alleen maar vergroten.
KLACHT
Een ober hoeft zich niet gepasseerd of beledigd te voelen als de gast zijn klacht neerlegt bij eigenaar of gérant. Een gast die dat doet, handelt namelijk volgens de regels.
KLEDING
1. Voor de dames: Een dame kan beter te nonchalant dan te formeel gekleed zijn. Bij officiële gelegenheden kan over het algemeen een eenvoudige mantelpakje gedragen worden, met een bijpassende bloes. In de societywereld is het zwarte jurkje voor cocktails en recepties altijd perfect. Verder mogen alle kleuren zolang het gaat om een jurk of […]
KLUIVEN
Bij kip toegestaan, al dient het in een chic restaurant wel met stijl te gebeuren. Houd het kluifje onopvallend in de rechterhand en vraag om een vingerkom.
KRAB ETEN
Lastig eten. De ober doet er goed aan na te gaan of zijn gasten advies nodig hebben over het gebruik van de ‘gereedschappen’. Bij de krab wordt altijd eerst het rugschild verwijderd. De groene massa onder het rugschild is niet eetbaar.
KREEFT ETEN
Bij het eten van kreeft behoort een klein arsenaal aan breek- en peuterwerktuigen. Daaronder valt onder meer een speciaal kreeftvorkje. Zeekreeft wordt met het visvorkje gegeten en meestal gehalveerd in haar eigen schaal geserveerd. De afgebroken scharen met de linkerhand vastpakken.
KRITIEK
Het geeft geen pas als een gast de kwaliteit van de maaltijd luidkeels bekritiseert. Dat kan voor anderen, die wel met smaak eten, de avond danig bederven..
KROEPOEK ETEN
Telkens een klein stukje afbreken.
LEPEL
Een lepel dient onderhands vastgehouden te worden. Een te volle lepel is uit den boze, omdat die tot knoeien leidt
LINKSHANDIG
Linkshandigen wisselen het bestek aan het begin van de maaltijd gewoon om. Niemand mag dat vreemd vinden. De tijd dat men linkshandigen trachtte te ‘genezen’ ligt allang achter ons.
MAÏSKOLVEN ETEN
De kolven tussen beide handen ronddraaiend afknabbelen. Is de maïs daarvoor te heet dan kan de kolf met pennetjes worden vastgehouden.
MENU EN HERHALINGEN
Een evenwichtige menusamenstelling betekent dat er geen sprake is van herhalingen. Als het vlees bijvoorbeeld begeleid wordt door een crèmesaus, mag het nagerecht geen room bevatten. Wild met veenbessen en appeltaart gaan evenmin samen, omdat veenbessen doorgaans gepresenteerd worden in een uitgeholde appel