Sommige verfijnde restaurants beschikken over kaarten zonder prijzen, zodat de gast een keuze kan maken zonder zich om het geld te bekommeren.
Etiquette
Etiquette is geen keurslijf meer met knellende banden, maar er zijn nog wel regels, normen en waarden. Zij hebben allemaal te maken met het spel tussen mensen en met hoffelijkheid. Gelukkig maar, want goede omgangsvormen zullen het genoegen dat al die overheerlijke wijn-spijscombinaties te bieden hebben, alleen maar vergroten.
PROOSTEN
1. In Nederland wacht men met het drinken van de wijn totdat de gastheer van het gezelschap heeft laten weten dat het zover is. In veel andere landen is dit niet gebruikelijk. 2. Wacht bij een aangeboden drankje even met drinken en proost vervolgens met de gulle gever. Zit deze een eind weg, wacht dan […]
RESERVEREN
Behalve per telefoon kan reserveren voor een restaurant in steeds meer gevallen ook per e-mail. Een snelle bevestiging van de reservering is in dat geval belangrijk. Bij het reserveren kunnen gasten hun voorkeur uitspreken voor een bepaalde tafel. Hebben ze dat niet gedaan, dan kunnen ze dat bij binnenkomst alsnog doen. Maar als aan dat […]
ROEPEN
Gasten behoren in een restaurant niet te (hoeven) roepen. Door attent op signalen te reageren kan de gastheer eraan bijdragen dat het zover niet komt.
ROKEN
Tijdens het diner wordt alleen tussen de gangen door gerookt, tegenwoordig meestal op een andere plaats dan aan tafel.
ROLADE PISANG
Bananenrollade.
ROOMBOTER ETIQUETTE
Als bij het voorgerecht toast en roomboter word geserveerd, staat links boven het bord een klein bordje voor het smeren. Het mesje ligt horizontaal over de bovenste helft van het bordje, of verticaal over de rechterhelft met het heft naar rechts en de snijkant naar het midden.
SANDWICHES ETEN
Eet sandwiches uit de hand, eventueel met een servetje er gedeeltelijk omheen gewikkeld.
SCHAALTJES
Tijdens de maaltijd worden schaaltjes met aangemaakte sla en compote links boven het bord neergezet. Als de gasten de sla zelf aanmaken moet het schaaltje al tijdens het dekken worden klaargezet.
SERVET OP SCHOOT
Het servet hoort dubbel of in drieën gevouwen op de schoot van de gast te liggen. Aan het einde van de maaltijd ligt het ongevouwen links naast het bord. Is het servet vuil geworden dan kan de gast de ober vragen het te vervangen.
SERVET PLAATSEN
De plaats van het servet is afhankelijk van de ruimte op tafel. Er kan gekozen worden tussen links van het bord en op het bord.
SERVET VOUWEN
De manier waarop het servet gevouwen wordt, is – behalve als het gaat om gewoon plat vouwen, dat is altijd goed – een strijdpunt in de etiquette. Het servet kan daarom op meerdere manieren worden gevouwen