Bij een stijlvol diner hoort een compleet, onbeschadigd servies zonder onderdelen van andere serviezen. Uitzonderingen zijn oegestaan als ze de tafelaankleding verfraaien
Etiquette
Etiquette is geen keurslijf meer met knellende banden, maar er zijn nog wel regels, normen en waarden. Zij hebben allemaal te maken met het spel tussen mensen en met hoffelijkheid. Gelukkig maar, want goede omgangsvormen zullen het genoegen dat al die overheerlijke wijn-spijscombinaties te bieden hebben, alleen maar vergroten.
SERVIES VERVANGEN
Als een onderdeel van het servies niet helemaal schoon is, heeft de gast het volste recht het te laten vervangen
SLAKKEN ETEN
De bekendste eetbare slak is de wijngaardslak of escargot. Deze wordt met huisje en al geserveerd. Het slakkenhuis wordt met een slakkentangetje in de linkerhand vastgepakt; de slak wordt met de rechterhand en een dun tweetandig vorkje uit het huisje gehaald.
SOEP
Borden soep worden met onderbord per gast geserveerd. Het bord dat bij het dekken op tafel is gezet wordt daarbij weggenomen. Bij het afruimen wordt het lege soepbord met onderbord en al weggehaald
SOEP ETEN
1. Ook bij soep geldt: ’s lands wijs ’s lands eer. Er zijn nogal wat tegenstrijdige manieren. Fransen en Duitsers eten soep met de punt van de lepel, terwijl Nederlanders de voorkeur geven aan het eten met de zijkant. 2. De soeplepel wordt onderhands gehanteerd en niet helemaal vol gedaan om morsen te voorkomen. De […]
SPAGHETTI ETEN
Volgens Italiaanse traditie wordt spaghetti zonder mes gegeten.. De vork wordt loodrecht in de slierten geplaatst; de hoeveelheid die eromheen wordt gedraaid moet in één hap kunnen worden genuttigd. Bijt slierten spaghetti die buiten de mond blijven hangen niet af, maar zuig ze naar binnen – niet hoorbaar uiteraard.
SPEECH
1. Een toespraak aan tafel mag de voortgang van het diner niet belemmeren en zal dus bij voorkeur tussen de gangen moeten plaatsvinden. 2. Tijdens een tafelspeech moeten de gasten stoppen met eten, drinken en praten. Ook het bedienend personeel onderbreekt zijn werkzaamheden.
SPIEKBRIEFJES
Tijdens tafeltoespraken kunnen spiekbriefjes prima diensten bewijzen. Wel moet de spreker er zo weinig mogelijk op kijken om de spontaniteit niet verloren te laten gaan.
STROPDAS
’s Avonds hoort een das vrij sober te zijn. Overdag is tegenwoordig meer kleur en variatie moglijk. Houdt vooral rekening met de kleuren van jasje en overhemd. Draag nooit een das van een club waarvan u geen lid bent. Er zijn maar liefst 32 verschillende manieren om een das te knopen. Vroeger kon men daaraan […]
TAFELGEREI
Er is vroeger veel tafelgerei bedacht dat inmiddels zijn functie heeft verloren of in onbruik is geraakt. Wel kunnen deze relicten te pas komen bij bijzondere gelegenheden. Het gaat onder meer om attributen als strooibusjes, platte ijslepels, fruitbestek met ivoren heft, wildklemmen en augurkenprikkers met veermechanisme.
TAFELSCHIKKING
1. Dames krijgen in principe de beste plaatsen aan tafel; niet in een hoekje en met zicht op het restaurant. Een dame zit nooit op een plaats – aan de korte kant van de tafel bijvoorbeeld – waar ze niet geflankeerd kan worden. 2. Getrouwde paren zitten niet naast elkaar, verloofde paren wel. Het gebeurt […]
TAFELVERSIERING
Feestelijk maar niet te overdadig. Kandelaars doen het goed, evenals meerdere kleine bloemstukjes of één groot. Het laatste mag echter niet zo groot zijn dat de gasten elkaar niet meer goed kunnen zien.