De gast(e) vraagt de kaart aan de ober, die hem/haar voldoende tijd geeft een keuze te maken. Komt de ober de bestelling opnemen, dan mag hij van de gasten verwachten dat ze hun keuze hebben gemaakt en hem niet laten wachten.
Etiquette
Etiquette is geen keurslijf meer met knellende banden, maar er zijn nog wel regels, normen en waarden. Zij hebben allemaal te maken met het spel tussen mensen en met hoffelijkheid. Gelukkig maar, want goede omgangsvormen zullen het genoegen dat al die overheerlijke wijn-spijscombinaties te bieden hebben, alleen maar vergroten.
MOBIELE TELEFOONS
Telefoneren in een restaurant is uitermate ongepast. Mobieltjes moeten worden uitgezet. Indien mensen toch bereikbaar willen zijn, kunnen ze hun mobieltjes inleveren bij de bediening.
MOSSELEN ETEN
Schelp in de linkerhand vasthouden en de mossel er met een vorkje uitprikken. De mossel wordt vervolgens in een sausje gedoopt. Lege schelpen verdwijnen in de schelpenbak.
NAAMKAARTJES
Naamkaartjes op tafel geven aan welke plaats de gasten is toebedacht. Ze liggen op het servet of staan tegen een wijnglas.
OESTERS ETEN
Oester worden vaak geserveerd op speciale borden, met voor elke oesterschelp een holte. Bij oesters hoort tevens een oestervorkje. Deze ligt rechts van de soeplepel met de steel schuin naar beneden, zodat de tandjes in of over de lepel liggen. Neem de schelp in de linkerhand en prik de oester met het oestervorkje op. De […]
OLIJVEN
Gebruik voor het eten van olijven een puntig houtje, geen vork.
ONGEPAST GEDRAG
Praten met volle mond. Wat nog meer niet mag? Luid praten of lachen, smakken, bestek aflikken en in de mond pulken. Hard aanstoten, gapen, fluisteren.
ONTHOOFDEN
Is in een restaurant toegestaan – mits het om een ei gaat. Het kapje mag er met een mes worden afgeslagen. Pellen is ook toegestaan
ONZEKER GEDRAG
Etiquette kan leiden tot onzeker gedrag aan tafel. Wat moet ik doen? vragen sommige mensen zich af. Even om je heen kijken om na te gaan hoe anderen te werk gaan, kan goed zijn. Maak niet de fout om zenuwachtig en onzeker alle kanten op te loeren.
OPSCHEPPEN
1. Gasten worden niet geacht hun borden overvol te scheppen. Het is beter twee keer een redelijke portie te nemen. 2. Schalen met gerechten zijn doorgaans voorzien van een lepel en een vork. De gast gebruikt de vork bij het opscheppen uitsluitend om ervoor te zorgen dat het voedsel niet van de lepel valt. Lepel […]
PERSOONLIJKE VERZORGING
1. Haar kammen. Gasten horen an tafel niet hun haren te kammen. Ook opmaken moet elders gebeuren. 2. Lipstick. Aan tafel lipstick aanbrengen is daarentegen wel geoorloofd. Het dient echter snel en onopvallend te gebeuren. 3. Make-up. Overdag hoort minder make-up te worden gedragen dan ’s avonds. Hoe minder de make-up opvalt hoe stijlvoller het […]
PRAKKEN
Leidt tot smaakvervlakking en getuigt van weinig respect voor de producten en de kok die ze heeft bereid. Gerechten moeten afzonderlijk geproefd kunnen worden