Bord voor vis die in zijn geheel wordt geserveerd.
VISMES
Mes voor vis- en schaaldiergerechten en voor het fileren van vis.
VLEES
Snijden en direct daarna eten. Niet voorsnijden, want dan blijft de smaak niet geheel intact. Voor kinderen wordt op deze regel een uitzondering gemaakt.
VOETVERZORGING
Goedpassend, geheel leren schoeisel en een goede voethygiëne kunnen klachten voorkomen die een gevolg zijn van veel staan en lopen (rug- en hoofdpijn). Dames kunnen beter geen hoge hakken dragen. Voeten elke dag wassen en goed afdrogen; schone sokken dragen; teennagels kort houden. Door het gebruik van meerdere paren schoenen behoudt het schoeisel langer zijn […]
VRUCHTENDISTILLATEN
Slivovitsj en kirsch serveren in een gekoeld borrelglaasje; eau de vie en framboise in een ruimer glas.
VRUCHTENSAPPEN
Serveren in een speciaal glas of in een Bordeauxglas. In een flesje: serveren als gekoelde frisdrank.
WATER
Water bij de wijn kan erg goed zijn. Mensen die tussen het drinken door water gebruiken, genieten langer van de geneugten, van de wijn.
WATERKAN
Kan voor het serveren van (ijs)water.
WERKEN AAN TAFEL
In het bijzijn van de gasten op een bijzettafel of speciale wagen de laatste hand leggen aan een gerecht (flamberen, snijden, fileren, trancheren). Sommige gasten vinden werken aan tafel een extra attractie van het uit eten gaan. Nadeel van deze werkwijze is dat ze extra tijd vergt (ten koste van andere gasten) en om een […]
WHISKY (VS), WHISKEY (GB)
Vraag de gast welke soort hij op welke wijze geserveerd wil hebben. Pure whisky op kamertemperatuur serveren in een whiskyglas; on the rocks (met ijsblokjes) in een old fashioned glas; met cola, soda of ginger ale in een longdrink glas, met op een apart bordje wat ijsblokjes en een stirr.
WIENER MELANGE
Vul een glas – dat voorzien is van houder en lepel – voor tweederde met koffie en voor eenderde met hete melk; leg er een rozet van gezoete slagroom op.
WIJN
Ontkurk oude wijnen ruim voor het gebruik. Mocht de gast bij het proeven nog een zekere stroefheid constateren, dan kan altijd nog gedecanteerd worden.
