Glas voor Bourgognewijnen.
BRANDEWIJN
Basis van onder meer advocaat, boerenjongens en boerenmeisjes. Deze dranken mét lepeltje serveren in een breed uitlopend glas.
BRANDMELDING
Rookdetectoren en een centraal meldpaneel geven snel informatie over de plaats van een brand. Doormeldingsinstallaties waarschuwen automatisch de brandweer. Met brandmelders kunnen hotelgasten zelf alarm slaan. Zorg voor voldoende blusmiddelen, afgestemd op omvang en aard van het bedrijf. Oefen het personeel volgens een vastgesteld plan in brandbestrijding.
BRANDPREVENTIE
Leeg asbakken uitsluitend in speciale ashouders. Vul réchauds alleen als ze zijn afgekoeld. Controleer regelmatig of luchtroosters van koelapparatuur schoon zijn en niet door iets zijn afgesloten.
BROOD
In veel landen wordt brood beschouwd als een natuurproduct dat met de vingers moet worden gebroken en gegeten. In Nederland gaat het ook steeds en meer die kant op. Het is echter nog steeds niet verboden brood met mes en vork te eten.
BROODJES
Ga met broodjes in een restaurant net zo om als thuis: opensnijden, besmeren, beleggen en vervolgens uit de hand eten
BROODMES
Mes met een lang gekarteld of gegolfd lemmet om broodproducten te snijden zonder de broodstructuur te beschadigen. Een broodmes is een stevig mes met een lang, krachtig lemmet met golfsnede. Met een broodmes snij je harde broodkorsten door zonder het brood te pletten. Ook voedingswaar met een harde buitenkant en een zachte binnenkant, zoals meloen of […]
BRUILOFTSMAALTIJD
Bij zulke maaltijden zit de bruidegom links van de bruid in het midden van de gunstigste lange zijde. Naast de bruid zit de vader van de bruidegom; naast de bruidegom de moeder van de bruid.
BRUNCH
Mengvorm tussen ontbijt en lunch; kan uit warme en/of koude gerechten bestaan. De volgorde waarin die gerechten worden gegeten, ligt niet vast. De brunch kenmerkt zich ook in andere opzichten door een informeel karakter.
BUITENLANDSE LIKEUREN
Ongekoeld serveren in een grote likeurcoupe. Het glas met ronddraaiend ijsblokje frapperen; water uit het glas slaan.
CAMPARI
Bij puur gebruik 55 tot 60 cc serveren, desgewenst met ijsblokjes. Serveren in een longdrinkglas als de campari wordt gebruikt met sodawater en een sinaasappel- of citroenschilletje/-schijfje.
CAQUELON
Stenen of aardewerk schaal voor het bereiden van kaasfondue.