In een klassiek restaurant bestelt de heer nog altijd voor zijn dame. In een klein gezelschap, met een heer als gastheer, geeft hij de bestellingen door. Hij mag echter ook vragen of de gasten hun eigen bestellingen willen doorgeven.
BETALEN ‘OP REKENING’
Maak bij deze betaalwijze voor regelmatige ‘zakelijke klanten’ goede afspraken over manier en termijn van betalen. Naam en handtekening dienen op de rekening te staan; een visitekaartje van de klant kan van nut zijn
BIDDEN EN DANKEN
Aan het begin en/of einde van de maaltijd kan om een ogenblik stilte wordt gevraagd om mensen de gelegenheid te geven te bidden. Op zulke momenten zullen bediening en gasten die zelf niet bidden zich rustig dienen te houden.
BIER
Als het om de keuze van het glas gaat zijn veel bierdrinkers even veeleisend als wijndrinkers. Het getuigt van goed gastheerschap zoveel met hun wensen rekening te houden
BIER
1. Bovengistend. Witbier: Het Duitse Weizenbier, Trappistenbier en het Engelse stout bevatten veel koolzuur. Tappen in een breed glas. Schenk Duits Altbier echter in hoge, smalle glazen. In flessen heeft bovengistend bier soms een gistd epot op de bodem. De flessen rustig behandelen en langzaam uitschenken in een schuin gehouden glas. Donker bier: Niet te […]
BIER SERVEREN
Er zijn inmiddels talloze biersoorten verkrijgbaar, vaak met een eigen serveerwijze en een bijpassend glas. Het klassieke ‘pilsje’ altijd serveren in een vetvrij glas dat alleen voor bier wordt gebruikt, en op een viltje plaatsen. Glazen regelmatig ontvetten; ze nooit met een doek drogen maar na het spoelen nat wegzetten. Glazen vóór gebruik in koud, […]
BIER TAPPEN
Glas schuin tegen de tapkraan houden. Kraan helemaal open tot het glas bijna vol is. Glas neerzetten, overlopend schuim afschuimen. Indien nodig heel voorzichtig bijtappen; daarbij niet de schuimkraag doorboren omdat dan koolzuur ontsnapt
BIERGLAZEN
Kies glazen die passen bij de bedrijfsformule. Was ze in heet sodawater of alkalivrij wasmiddel. Afspoelen onder de koude kraan; nat wegzetten op afdruiprek of -doek. Vóór het inschenken het glas eerst natmaken. Sommige buitenlandse biersoorten vragen om een andere glasbehandeling
BITTERLEPELTJE
Lepeltje voor gebruik bij diverse jenevers met suiker en bij espressokoffie.
BLOEMVERSIERING
Laat bloemstukken/tafelstukjes niet te hoog of te groot maken. Ze mogen het onderling contact tussen de gasten niet bemoeilijken.
BORDEAUXGLAS
Glas voor Bordeauxwijnen en wijnen waarvoor geen speciaal glas is ontworpen. Ook geschikt voor vruchtensappen en mineraalwaters. BOTERMESJE Mesje voor het serveren van boter.
BOUILLON
Wordt opgediend in een kop, met een kleine lepel rechts op het schoteltje. Dikwijls wordt er een schijfje citroen bij geserveerd, zodat de gast aan de bouillon wat sap kan toevoegen.