Bij bruiloften, bals, sommige studentenfeesten en andere zeer feestelijke, min of meer officiële gelegenheden worden corsages gedragen. Een dames corsage bestaat uit verschillende bloemen en wordt, links onder het sleutelbeen, naar beneden gericht gedragen. De herencorsage, op de revers gedragen, bestaat slechts uit één bloem en wordt eveneens links gedragen, maar dan rechtop.
DANKWOORD
Als iemand aan tafel wordt toegesproken, zal die persoon vaak een dankwoord willen uitspreken. Dat mag kort zijn. Als het om een echtpaar of stel gaat bedankt de man. Hij doet dat mede namens zijn vrouw of vriendin
DECANTEERKARAF
Karaf voor het over- en uitschenken van wijnen en Port.
DECANTEREN
Het overschenken van een wijn met veel depot in een schone fles of karaf, waarbij het bezinksel in de fles achterblijft. De fles moet van tevoren een paar uren rechtop hebben gestaan zodat het bezinksel naar de bodem kan zakken. Kijk tijdens het overschenken of het bezinksel al in aantocht is. Dat is goed te […]
DEK- OF SHOWBORD
Staat gedurende de gehele maaltijd ingedekt ter bescherming van het tafellinnen en ter verfraaiing van de tafel.
DEKSERVET(napperon)
Klein tafellaken voor bijzettafeltje of cafétafel.
DESSERTBORD
Bord voor broodmaaltijden, voor- en nagerechten en gemengde salades; ook wel gebruikt als onderzetbord voor sauskommen of garnituren. (21 cm)
DESSERTLEPEL
Lepel voor soepen in koppen, nagerechten en papsoorten.
DIEET
Voeding die om medische redenen aan specifieke eisen moet voldoen. Diabetici: Beperking van bepaalde koolhydraten, vet en producten als gebak, koek, frisdranken, chocolade, ijs en zoet beleg. Energie beperkt: Beperking van patat frites, kroketten, chips, pinda’s, noten, vette vleessoorten, vette vleeswaren, volvette en roomkaassoorten, gebak, koek, frisdranken, snoep en kant-en-klare nagerechten. Gerechten bij voorkeur koken, […]
DIENBLAD
In verschillende maten verkrijgbaar voor het transport van uiteenlopende materialen. Na reiniging goed opwrijven. Bij het beladen van een dienblad zorgen voor evenwicht tussen links en rechts. Zware en hoge onderdelen dicht op het lichaam; warme dranken en tapbier (kan inzakken!) pas op het laatst op het blad plaatsen
DIENDOEKEN
Beschermen het bedienend personeel tegen heet serviesgoed en vlekken op de kleding. Draag ze over de linker onderarm.
DIEP BORD
Bord voor het opdienen van soep, pap, deegwaren, mosselen en cereals. Tegenwoordig zijn er ook koks die overige gerechten serveren in een diep bord.