Persje voor het à la minute persen van een minieme hoeveelheid citroensap uit een citroenpartje.
Glossarium bar
CITRUSFRUIT
Al dan niet in combinatie met cocktailkersen de meest gebruikte garnering in de cocktailbar. Qua prijs zeer verantwoord in het gebruik; door de eigens chappen van de schil stevig en toch soepel in de toepassing. Uitstekend te verwerken tot allerlei decoraties, vanaf schijfje tot spiraaltje. Met figuurvormpjes zijn uit de schil bovendien allerlei decoraties te […]
CITRUSPERS
Ook wel ‘handpers’ genoemd. Een instrument voor het persen van citrusfruit dat in cocktails en longdrinks niet zo vaak worden gebruikt, zoals citroen, grapefruit, limoen, mandarijn, pomelo, tangarine, ugli, et cetera.
CITRUSTREKKER
Canneleernesje.
COBBLER
Klassieke mixdrank van een distillaat, een likeur en een siroop (grenadine), geserveerd in een wijnglas dat voor de helft gevuld is met fijngemalen ijs. Op en rond het ijs wordt vóór het inschenken een garnering aangebracht van stukjes fruit. Geschikt voor het versieren van een cobbler zijn ananas, kers, mirabelle, stukjes perzik of abrikoos (meestal […]
COCKTAIL FOAM
Er zijn tegenwoordig verschillende cocktail foams verkrijgbaar. Bv die van R&D Food Revolution geeft u een extra touch aan uw dranken en gerechten. De cocktail foam is verkrijgbaar in drie smaken: Gin, Sangria en Wodka. Met de spuitbus creëert u een extra luchtig cocktailschuim. Deze foam is uniek in de cocktailwereld. De schuim blijft gedurende […]
COCKTAILKERS
Een traditionele cocktailversiering – en eigenlijk nog altijd een van de mooiste. Aanvankelijk was de cocktailkers leverbaar in twee varianten: rood en groen, en in beide gevallen met of zonder steeltje. Tegenwoordig zijn cocktailkersen in allerlei kleuren leverbaar. Ze zijn met kleurstof behandeld en worden altijd zonder steel geleverd. De meest gangbare kleuren zijn blauw, […]
COCKTAILPRIKKER
Houten prikker voor het garneren van fruit of het bevestigen ervan op of aan de rand van het glas.
Cocktails
Van de shortdrinks vormen de cocktails de grootste en bekendste categorie. Cocktails bestaan doorgaans uit een basisdrank waaraan een of twee likeursoorten (eventueel in combinatie met een aperitief), een of twee vruchtensappen en vaak ook een limonadesiroop zijn toegevoegd. Afhankelijk van het type kunnen ook slagroom of vers fruit bestanddeel van een cocktail zijn. Informatie over MIXOLOGIE
Cocktails zijn onder te verdelen in drie groepen:
1. Pre Dinner Cocktails, ook wel aperitiefcocktails genoemd. Ze worden vóór het eten gedronken en hebben een uitgesproken droog karakter. Het gebruik van likeuren en siropen in deze categorie dient achterwege te blijven of tot een minimum te worden beperkt. Ook de garnering van pre dinner cocktails mag niet te zoet zijn. Het gebruik van […]
COLASIROOP
Een siroop die, aangelengd met (soda)water, de smaak van cola benadert.
COLLINS
De lange versie van de > fizz: een combinatie van een distillaat, suikersiroop, citroensap en sodawater. Tom Collins: een build in een collinsglas van gin, suikersiroop, citroensap en sodawater, gegarneerd met sinaasappel en een cocktailkers.