Normandische kloosterlikeur uit het benedictijnenklooster in Fécamp. De naam is een verkorte versie van Bénédictine ad majorum dei gloriam; ‘Bénédictine ter meerdere glorie van God’. Volgens een geheime formule gemaakt van een groot aantal kruiden uit de gehele wereld.
BENTLEY
Calvados, Dubonnet (shake)
BESLAG
Wordt gemaakt van moutschroot en brouwwater in de beslagkuip of brouwketel. In het beslag vindt de omzetting plaats van zetmeel naar suiker.
BESSENJENEVER
Bekende Nederlandse vruchtenlikeur (oorspronkelijk een laaggradige jenever) waarbij neutrale alcohol is gecombineerd met het sap van zwarte en rode bessen. Vaak kortweg ‘bessen’ of ‘rood’ genoemd.
BESTNAT
Zie > moutwijn.
BETWEEN THE SHEETS
Cognac, witte rum, triple sec, citroensap (shake)
BIANCO SARTI
Italiaans bitter; een met oranje- en sinaasappels gearomatiseerde, zwak alcoholische mixdrank met 6,0 procent alcohol.
BIER
Alcoholische drank van graan, hop, gist en water. De graancomponent bestaat meestal uit gerst of tarwe; soms uit maïs, rijst of andere grondstoffen. De oernaam van bier is het Oud-Nederlandse beo. In het Oud-Germaans heette gerst brewwo. Bier kan ook zijn afgeleid van brier, waaruit het woord ‘brouwen’ is ontstaan. Het Franse bière en het […]
BIERBANK
De BierBank is opgericht door Fiona de Lange (Biersommelier en Zytholoog). Gerijpt bier heeft een andere expressie dan jong bier. Als biergenieter pur sang en gediplomeerd bier-sommelier en zytholoog weet ik exact welke bieren bij rijping voor een smaakexplosie zorgen. Port– & madeira smaken komen naar voren, bitter- en kruidige tonen vervagen en bieren worden […]
BIERBORSTEL
Afvalproduct wat achterblijft in de klaringskuip aan het eind van de klaring. In verse toestand goed veevoer voor runderen en varkens, geënsileerd (gekuild) of gedroogd voor alle vee.
BIERBROOD
De allereerste biertjes werden gemaakt van een pap van gerst en emmer (een soort tarwe). Men bakte van deze ingrediënten een soort brood dat van buiten gaar was, maar van binnen nog week. Als men zin had in bier, werd het brood gewoon even in water geweekt. Aan dit “bier” werden vaak extra toevoegingen gedaan, […]
BIERBUIDEL
Een plastic zak met kant-en-klare wort waaraan, na toevoeging van gist en water, na ongeveer 40 dagen een pilsener valt te onttrekken via een aangegoten kraantje.