Belangrijk Hongaars gedistilleerd. Een > apricot brandy (abrikozenbrandewijn) van verse abrikozen uit de boomgaarden van Kecskemét. Verspreidt een stevige vruchtengeur, is fijn aromatisch en zeer droog van smaak.
BARANJSKA KAJSIJEVACA
Naam voor de abrikoosjes uit het Kroatische en Hongaarse gebied Baranje. De smaak is zuiver en schoon; in het parfum is de zachtzoete geur van vanille te bespeuren. Een zeer verfijnd digestief dat overigens niets te maken heeft met > apricot brandy.
BÄRENJÄGER, BÄRENFANG
Een kostbare, zoete likeur uit OostPruisen op basis van aromatische heidehoning en met de aroma’s van wollegras en lindebloesem.
BARFOAM
Een belangrijk hulpmiddel van de bartender. Een druppel van deze vloeistof wordt gebruikt om cocktails die vruchtensap bevatten te shaken. Ze krijgen daardoor een mooi, egaal schuimkraagje. Barfoam vervangt het verse eiwit dat in de klassieke cocktailbar voor hetzelfde doel werd gebruikt. Het komt uit de VS en is in kleine plastic flesjes in de […]
BARISTA
Een barista is een specialist op het gebied van koffie. En dan niet alleen op het gebied van koffie zetten. Tevens heeft de barista ook veel kennis over het productieproces van plantages tot aan het branden van koffiebonen. En de barista weet veel van de techniek en de omgang met koffiemolens en espressomachines en de […]
BARLEPEL
De barlepel, of bar spoon zoals hij officieel heet, is langer dan een gemiddelde lepel en onmisbaar voor het efficiënt gebruik van een mengglas. In principe moet hij lang genoeg zijn om zowel de bodem van het mengglas te raken als de gebruiker een goede grip te geven. Sommige barlepels zijn voorzien van een plat […]
BARMES
Een scherp mes met gekartelde rand voor het schillen en snijden van fruit of het maken van garneringen. Met het tweepuntige uiteinde kunnen schijfjes fruit of andere kleine garneringen (cocktailkersen, olijven) worden opgeprikt en in de cocktail gedeponeerd
BARTANG
Speciale tang voor het doorknippen van de metalen draden om een champagnekurk of het opendraaien van vastzittende champagnekurken. Bovendien kan de tang worden gebruikt voor het kraken van noten en soms, afhankelijk van de uitvoering, ook als flessen-, blik- of dekselopener.
BATAVIA-ARAK
Gemaakt van rietsuikermelasse en onbewerkte rijst waaraan raggi-bolletjes worden toegevoegd: bolletjes van rijstmeel, kruiden en gistcellen die de gisting op gang brengen. Het drankje dankt zijn naam aan het voormalige Batavia (nu Djakarta)
BE(E)RENBURG(ER)
Kruidenbrandewijn naar recept van de Amsterdamse kruidenhandelaar Hendrik Beerenburg. Friese distillateurs maken momenteel, naar talloze recepten, de succesvolste beerenburgers. Het scala loopt uiteen van zeer bittere tot wat zachtere, gezoete typen. Geliefd opwarmertje onder watersporters.
BELGISCHE BIERCULTUUR
Het brouwen van bier in Vlaanderen is niet onder één noemer te vatten. In alle brouwerijen, groot of klein, zijn gepassioneerde brouwers aan de slag met mout, hop, gist en water. Op professionele basis of net in hun vrije tijd steken mannen én (steeds meer) vrouwen hun energie in het brouwen van gekende en minder […]
BELLINI
Perziknectar, champagne (build)