Chilipepers, klein en gemalen
PRIK TJIEVA
Chilipepers groot, rood en groen
PRIK YAI HENG TOD
Chilipepers gedroogd en gebakken
RAAK PAK CHEE
Korianderwortel.
RIJST
Hoofdbestanddeel van de Thaise maaltijd. Eten is in het Thai king khao, letterlijk: ‘rijst eten’.
RIJSTMIE
Mie van rijst gemaakt en met een geheel eigen smaak en textuur. Wordt verwerkt in gerechten als mee krob of in soepen.
RIJSTNOEDELS.
Dunne, enigszins transparante noedels van rijstmeel. Om (brede) rijstnoedels te maken wordt rijstmeel (dat is fijngemalen rijst) vermengd met water tot een slurrie. Die slurrie wordt in een dun laagje gaar gestoomd en daarna in allerlei diktes gesneden (filmpje). Verse rijstnoedels zijn heerlijk zacht en glibberig, maar in het Westen kennen we ze eigenlijk voornamelijk gedroogd, […]
RIJSTVELLEN
Om rijstvellen te maken wordt een slurrie van rijstmeel, zout en water (tegenwoordig vaak met tapioca zetmeel voor extra elasticiteit) superdun uitgesmeerd, gestoomd en daarna te drogen gelegd op een soort smalle brancards van grof gewoven bamboe. Vandaar het vaak fraaie ruitpatroon. Van deze rijstvellen maakt men zogenaamde “nems”, Vietnamese, koude loempia’s, ook wel lenterolletjes genoemd. […]
SA-TAW
Bonensoort uit het zuiden van Thailand.
SAPALOT
Ananas
SEN LEK
Dunne rijstmie.
SEN MEE
Brede rijstmie.