Margarine is geen zuivelproduct, maar wordt gemaakt van dierlijke en plantaardige vetten zoals visolie en soja-olie. Hier worden stoffen aan toegevoegd als zout, emulgatoren, conserveringsmiddelen en kleurstoffen. Margarine bevat evenveel vet als boter. Omdat de vetten van margarine van nature niet de vitamines A en D bevatten, moeten deze worden toegevoegd. Deze wettelijke verplichting is […]
MARIETTE (vruchtengerecht Mariette).
Gepocheerde peer of appel gedresseerd op kastanjepuree en gemaskeerd met abrikozensaus geparfumeerd met rum.
MARIGNANS (Marignans, fijn gistdeeg).
Savarindeeg gedrenkt in een siroop die sterk geparfumeerd is met madera, geabrikoteerd en gevuld met slagroom.
MARILLE
Abrikozensoort, welke in Oostenrijk en Slavische landen voorkomt.
MARINADE
Een met kruiden en specerijen verrijkte vloeistof, gebruikt om gerechten een aangenamere smaak te geven en malser te maken.
MARINEREN
Marineren kan op twee manieren: droog en nat. Marinades hebben als basis één van de volgende vloeistoffen: wijn, olie, yoghurt of azijn. Ze worden gebruikt om het vlees te doordrenken met een specifieke kruidenmelange waardoor een lekkere smaak ontstaat. Ook beschermen ze het vlees tegen uitdrogen. Daarnaast wordt het vlees malser. De zuren uit een […]
MARMERENPLAAT
De marmeren plaat gebruikt u voor het tempereren van chocolade, of het serveren van kazen en andere etenswaren. Marmer blijft vaak koel van temperatuur en is daarom ideaal voor het op temperatuur brengen van chocolade.
MARSEPEIN
Een mengsel van gepelde amandelen en suiker dat tot een fijn deeg is vermalen.
MARSHMALLOWS
Een marshmallow is een soort snoep gemaakt uit suiker of stroop, opgeklopte eiwitten, gelatine, Arabische gom en kleur- en smaakstoffen. Het geheel wordt voor de bereiding opgeklopt tot een sponsachtige massa. De naam marshmallow komt van een van de ingrediënten doe men vroeger gebruikte. Traditioneel gebruikte men het extract van de wortel van de heemst […]
MASCOTTE (noga-amandeltaart).
Taart van génoisebeslag, gevuld met nogacrème au beurre en gemaskeerd met dezelfde créme als de vulling, aangezet met vers gebruneerde gehakte amandelen en bestrooid met poedersuiker. Gegarneerd met dunne plakjes noga-krokant.
MASQUER
Het met een spatelmes op een dessert leggen van een gelijkmatige gladde laag crème, alvorens daarop een laag glazuur aan te brengen.
MASSE
Een mengsel van verschillende ingrediënten dat de basis vormt van een uitgebreidere schotel. > Appareil.