Wijnbouwer.
Glossarium wijnen
Dit glossarium geeft kort en bondig antwoord op vragen over wijn, van het planten van de druivenstok tot het genieten van het eindproduct. Dit uitgebreide gebied is zo breed mogelijk afgedekt. Het zoeken zal weinig problemen opleveren. Alfabetisch geordend volgen hieronder enige duizenden wijntermen en -namen die betrekking hebben op druivenrassen, de bereiding van wijn, de wijngebieden en de soorten wijn. Dat zijn soms gewone, soms ongewone en ook wel technische termen, waarvan de uitleg zo eenvoudig mogelijk is gehouden.
VITICULTUUR
Wijnbouw. Omvat alle handelingen in de wijngaard, tot en met het plukken van de druiven. Alle handelingen daarna vallen onder de > vinificatie.
VITIS
Plantenfamilie der Vitaceae: houtachtige klimplanten met takranken. Het bekendste geslacht is Vitis (Wijnstok), met soorten als > Vitis vinifera, de Europese wijnstok die, al naar gelang het ras, wijndruiven of consumptiedruiven voortbrengt. Er zijn ongeveer 8000 variëteiten waarvan er zo’n 300 belangrijk zijn voor de wijnbouw. De Amerikaanse Vitis berlandieri is een van de soorten […]
VITIS LABRUSCA
De bekendste Amerikaanse druivensoort waarvan de rassen wijnen leveren met de bekende foxy geur en smaak. Bekende variëteiten zijn concord, catawba en niagara.
VITIS RIPARIA
Amerikaanse druivensoort waarvan de rassen resistent zijn tegen de druifluis > Phylloxera vastatrix. Om die reden wordt de soort in Europa veel gebruikt als onderstok.
VITIS ROTUNDIFOLIA
Druivensoort waarbij de druiven niet in trossen maar in clusters groeien.
VITIS RUPESTRIS
Amerikaanse druivensoort waarvan de rassen resistent zijn tegen de druifluis > Phylloxera vastatrix. Uitsluitend toegepast als onderstok.
VITIS VINIFERA
De moeder van alle druivensoorten. De naam is afgeleid van het Latijnse Vinum (voor wijn) en ferens (voor dragend).
VIURA
Andere naam voor de druivenvariant > macabeo.
VLAK
Vlak wordt gezegd van een wijn met een gebrek aan aroma’s en zuren.
VLEZIG
Aanduiding voor wijnen waarbij het extract (vlees van de druif) de smaak domineert. Vlees geeft vulling aan een wijn; een vlezige wijn kan bijna gekauwd worden.
VLEZIGHEID
Vlezigheid is een mondvullende sensatie die veroorzaakt wordt door de ronde en rijke textuur van een wijn.